Košarka
SPORTOVI
Košarka
Hrvatska u Areni

FIBA Europe potvrdila: Eurobasket 2015. u Hrvatskoj!

Hrvatska će biti sudomaćin smotre najboljih europskih košarkaša za godinu dana.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

FIBA Europe je na sastanku u Madridu odlučila da će i Hrvatska biti jedan od organizatora Europskog prvenstva košarkaša 2015. godine. Jedna od skupina, ona u kojoj će biti smještena hrvatska reprezentacija, igrat će se u Zagrebu u Areni, a ostale tri u Njemačkoj (Berlin), Latviji (Riga) i Francuskoj (Montpellier) koja će ujedno biti i domaćin završnice.

Hrvatska je kandidirala za organizaciju skupine i završnice. Da je ta kandidatura prošla, domaćin skupine bio bi Zadar, a završnica bi bila igrana u zagrebačkoj Areni. U ovakvom raspletu Zadar je ostao bez prilike ugostiti neke od najboljih europskih reprezentacija. Eurobasket bi trebao početi 5. rujna 2015. dok je finale zakazano za 20. rujna i najvjerojatnije će se igrati u Lilleu.

Podsjećamo, prije nešto manje od tri godine FIBA Europe Ukrajini je povjerila domaćinstvo, ali je naknadno zbog nestabilne političke situacije u toj zemlji odlučeno kako će se Eurobasket igrati u nekoliko zemalja. Za utjehu, Ukrajinci su danas izabrani za domaćine Eurobasketa 2017. godine.

Sustav kao na SP-u: Od osmine finala na ispadanje

Eurobasket 2015. godine kvalifikacijsko je natjecanje za Olimpijske igre 2016. u Rio de Janeiru, a sustav natjecanja bit će identičan ovom koji se primjenjuje na Svjetskom prvenstvu. Sudjelovat će 24 reprezentacije koje će biti podijeljene u četiri skupine po šest u prvom krugu. U nokaut fazu će se plasirati 16 reprezentacija, odnosno po četiri najbolje iz svake skupine.

Na Eurobasketu će nastupiti deset reprezentacija koje su se Europu predstavljale na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj (Hrvatska, Slovenija, Srbija, Španjolska, Francuska, Grčka, Litva, Turska, Finska i Ukrajina) te još 14 momčadi koje su to pravo izborile u kvalifikacijama (Njemačka, Latvija, Bosna i Hercegovina, Island, Izrael, Nizozemska, Poljska, Belgija, Makedonija, Gruzija, Češka, Estonija, Italija i Rusija).

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider