Košarka
SPORTOVI
Košarka
Poznati svi polufinalisti

Drama do kraja: Litva u produžetku slomila Italiju

Košarkaši Litve svladali su u produžetku Italiju s 95-85 (21-20, 16-16, 23-23, 19-20, 16-6), u posljednjoj četvrtfinalnoj utakmici ovogodišnjeg EuroBasketa u Lilleu te se tako izborili za svoje drugo uzastopno polufinale.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Italija i Litva odigrali su potpuno izjednačenu utakmicu u kojoj su i jedni i drugi imali nekoliko pozitivnih serija. Litva je najveću prednost od osam koševa dostigla u trećoj četvrtini, a Italija je u prvom poluvremenu imala +6.

No, kad se nasuprot nađu dvije poprilično izjednačene reprezentacije, onda odluka pada u posljednjoj minuti, često i u posljednjem napadu. Talijanima i Litavcima nije bilo dovoljno ni 40 minuta za odluku, jer je regularni dio utakmice završio 79-79. Litva nije iskoristila napad koji je započela pola minute prije kraja, jer je polaganje promašio Mačiulis. No, na drugoj strani Talijani u desetak sekundi nisu uspjeli kreirati smislenu akciju pa je Belinelli morao šutirati s devet metara te je utakmica otišla u produžetak.

U dodatnih pet minuta Litavci su pokazali više hladnokrvnosti, a imali su i sjajnog Jonasa Valančiunasa, kojeg je trener Jonas Kazlauskas koristio uglavnom u napadu, a u obrani odmarao kad god je mogao. Otpor Talijana konačno je slomio Jankunas tricom za 93-85 na 45 sekundi prije isteka dodatnih pet minuta.

Aktualne europske doprvake iz Slovenije do novog polufinala predvodili su Valančiunas s 26 koševa i 15 skokova, Mantas Kalnietis s 14 poena i 11 asistencija te Mačiulis s 19 koševa i 10 skokova. Kuzminskas je ubacio 13 poena, a Milaknis važnih 9 šutirajući trice 3/4. Litavce je sjajno služio šut. Za tricu su gađali 11/18 i iz igre imali 56 % ubačaja.

Za razliku od njih Talijani su imali samo 44 % šuta iz igre te vrlo loših 8/28 za tricu, što ih je u konačnici i odvelo u poraz. Bargnani je bio najbolji strijelac s 21 košem, ali je za to potrošio 22 šuta, a s njim u igri Talijani su bili porozni u obrani. Belinelli je završio dvoboj s 18 poena, a Gallinari sa 17.

Tako su Talijani i dalje bez plasmana u polufinale još od 2003. godine, kad su bili brončani, a Litva osvojila naslov prvaka Europe. Talijane već u četvrtak čeka borba za olimpijske kvalifikacije, dok će Litva u petak (21 sat) protiv Srbije tražiti put prema drugom uzastopnom finalu EuroBasketa. Srbi su u ranije odigranom četvrtfinalu svladali Češku s 89-75

U četvrtak će program u Lilleu započeti u 16 sati utakmicom Grčke i Latvije u razigravanju za mjesta u olimpijskim kvalifikacijama. Od 18.30 sati u istom će se razigravanju sučeliti Češka i Italija. Šlager dana bit će prvi polufinalni dvoboj u kojem će se od 21 sat sudariti dvije ponajbolje europske reprezentacije, domaćin Francuska i Španjolska.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider