Košarka
SPORTOVI
Košarka
Razbijanje tricama

VIDEO Pogledajte kako je Curry pogodio tricu sa svoje polovice terena

Atlanta i Golden State plasirali su se u konferencijska finala NBA lige...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prvi nositelji obje Konferencije u NBA ligi, Atlanta Hawksi na Istoku, odnosno Golden State Warriorsi na Zapadu izborili su plasman u konferencijska finala doigravanja sa 4-2 u pobjedama. Hawksi su u petak kao gosti svladali Washington Wizardse sa 94-91, dok su Warriorsi također kao gosti nadigrali Memphis Grizzliese sa 108-95.
I šesti dvoboj Wizardsa i Hawksa bio je neizvjestan do samoga kraja, kao i prethodnih pet, a na kraju su sretniji i spretniji bili Hawksi. Iako su gosti imali 15 koševa prednosti sredinom treće četvrtine (62-47), domaći su se uspjeli vratiti i doći u situaciju da imaju priliku tricom u posljednjem napadu izboriti produžetak.

Wizardsi su za posljednju akciju na raspolaganju imali 4.2 sekunde, John Wall je nakon driblinga dodao loptu veteranu Paulu Pierceu, specijalisti za ključne koševe, a ovaj je pogodio tricu iz kuta i to preko ruku dvojice čuvara, Kylea Korvera i Ala Horforda. Svi u dvorani mislili su kako će se igrati produžetak, ali suci su nakon pregleda snimke ustanovili kako je Pierce uputio šut nakon isteka vremena, odnosno da mu je lopta još uvijek dirala vrške prstiju u trenutku kada se oglasila sirena. Ta je odluka označila veliko slavlje Hawksa koji su tako po prvi puta izborili nastup u finalu Istoka.

Hawksi imaju jedan naslov NBA prvaka u svojoj povijesti, ali on je osvojen 1958. godine dok je klub nastupao u Saint Louisu, dok od preseljenja u Atlantu 1968. niti jednom nisu uspjeli proći prva dva kruga u doigravanju, a NBA liga podijeljena je na Istočnu i Zapadnu konferenciju 1970. godine.

Najbolji u povijesnoj pobjedi Hawksa bili su DeMarre Carroll sa 25 koševa i 10 skokova, Paul Millsap sa 20 ubačaja i 13 skokova, te Jeff Teague sa 20 poena. Wizardse su predvodili Bradley Beal sa 29 pogodaka, te John Wall sa 20 koševa i 13 asistencija.

Atlanta će u finalu Istoka igrati protiv Cleveland Cavaliersa, koji su to pravo izborili izbacivši Chicago Bullse sa 4-2. Prva utakmica igrat će se u srijedu 20. svibnja u Atlanti.

Golden State Warriorsi vratili su se u finale Zapada nakon čak 39 godina čekanja, odnosno 1976. Do odlučujuće četvrte pobjede protiv Grizzliesa stigli su na svoj uobičajeni način, sjajnim šutem za tricu. U šestoj utakmici igranoj u Memphisu Warriorsi su ubacili 15 trica iz 32 pokušaja, a momčad su predvodili Stephen Curry s osam i Klay Thompson s tri dalekometna ubačaja. Curry i Thompson sjajno su ušli u utakmicu postigavši šest trica i ukupno 22 koša u prvoj četvrtini u kojoj su Warriorsi izgradili prednost od 32-19. Domaći su se u trećoj četvrtini uspjeli primaknuti na samo poen zaostatka, ali u samoj završnici tog dijela igre veliki psihološki udarac zadao im je Curry. On je pogodio tricu sa sirenom sa svoje polovice terena kojom je osigurao Warriorsima prednost od 76-68 uoči posljednjih 12 minuta. Tu su prednost igrači Golden Statea u četvrtoj četvrtini uspjeli i povećati za konačnih 108-95.

Curry je susret završio sa 32 poena i 10 asistencija, Thompson je dodao 20 ubačaja, dok je Draymond Green zabio 16 koševa i sakupio 12 skokova. U redovima Grizzliesa najbolji je bio Marc Gasol sa 21 pogotkom i 15 skokova, veteran Vince Carter je s klupe dodao 16.

Warriorsi su svoj jedini naslov NBA prvaka nakon preseljenja na Zapadnu obalu osvojili 1975. godine, a usto imaju i dva naslova iz vremena kada su igrali u Philadelphiji (1947, 1956).

U finalu Zapada Golden State će igrati protiv pobjednika susreta između Houston Rocketsa i Los Angeles Clippersa. Omjer pobjeda u toj seriji trenutačno je 3-3, a odlučujuća sedma utakmica igra se u nedjelju u Houstonu. Finalna serija na Zapadu počinje u utorak u Oaklandu.

Rezultati susreta drugog kruga doigravanja u američkoj profesionalnoj košarkaškoj NBA ligi igranih u petak:

ISTOČNA KONFERENCIJA:
Washington - Atlanta 91-94
(Atlanta je pobijedila sa 4-2)

ZAPADNA KONFERENCIJA:
Memphis - Golden State 95-108
(Golden State je pobijedio sa 4-2)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider