Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
ovo se još nije dogodilo

Ovi vrhunski hrvatski igrači bili su zvijezde stranih reprezentacija, ali Sosin slučaj dosad je nezabilježen

Borna Sosa blizu je "potpisa" za veliki i moćni Elf...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Borna Sosa na vratima je njemačke reprezentacije. Senzacionalna vijest iz Njemačke pojavila se u petak, a čini se da je Joachim Löw itetako ozbiljan u namjeri da jedan krevet u njemačkom kampu za EURO 2020. rezervira za zvijezdu Stuttgarta i bivšeg mladog hrvatskog reprezentativca, rođenog Zagrpčanina poniklog u Dinamu.

Sosa nije prvi hrvatski nogometaš koji će zaigrati za neku stranu reprezentaciju. Ne računajući "gastoše" poput Josipa Drmića i Marija Gavranovića, igrače koji su rođeni u inozemstvu pa je njihov nastup za državu rođenja ipak logičan slijed, ističu se tri imena - Josip Weber, Branko Strupar i Ivica Vastić.

No, Sosin slučaj opet je kudikamo drugačiji od njih. Još se nikad nije dogodilo da igrača rođenog u Hrvatskoj vrbuje velesila poput Njemačke...

Weber i Strupar bili su velike zvijezde u Belgiji...

Josip Weber, od 2017. nažalost pokojni bivši nogometaš, rođen je u Slavonskom Brodu, a pravo nastupa za Belgiju stekao je preko djeda koji je bio iz te države. U Belgiji je postao zvijezda kao ubojiti strijelac Cercle Bruggea i Anderlechta, a za njihovu reprezentaciju odigrao je osam utakmica i zabio šest golova, od čega pet protiv Zambije u pobjedi 9:0.

Što mislite o odlasku Borne Sose u reprezentaciju Njemačke?

Ukupno glasova:

Prije Belgije Weber je triput zaigrao za Hrvatsku i jednom zabio, ali u prijateljskim utakmicama prije nego je Hrvatska postala članicom UEFA-e i FIFA-e. 

Njegovu kvotu Hrvata u Belgiji ubrzo je popunio Strupar, rođeni Zagrepčanin koji je do Belgije došao nakon što se iz Španskog otisnuo u Genk. Tamo je postao zvijezda zabijajući kao na traci, pa je 1999. postao belgijski reprezentativac.

...ali nije to bila današnja moćna Belgija

Za njih je odigrao 17 utakmica i zabio pet golova. Za Belgiju je igrao na SP-u 2002. i domaćem Euru 2000., na kojem je upisao sjajnu asistenciju za Emila Mpenzu u jedinoj pobjedi protiv Švedske.

gol expired Sosa se zeznuo? Dalić ga stavio na popis za Euro, a on odabrao Njemačku divider

Iakao je Belgija u doba Webera i Strupara bila vrlo dobra reprezentacija koja je manje-više redovito sudjelovala na velikim natjecanjima, ipak je bila daleko od današnje snage sa zvijezdama poput Kevina De Bruynea, Edena Hazarda i Romelua Lukakua, kao i dana slave 80-ih kada su pod vodstvom Enza Scifa bili četvrti na onom "Maradoninom" SP-u 1986.

To čini posebnim slučaj Borne Sose - zaigra li za Njemačku, dobit će priliku igrati s velikim zvijezdama u momčadi koja je nominalno jača od Hrvatske, za razliku od Belgije u doba originalnih Vatrenih.

Ivica Vastić - od RNK Splita do statusa legende austrijskog nogometa

Za kraj, spomenimo i "Austrijanca" Ivicu Vastića, Hrvata s vjerojatno najvećom inozemnom reprezentativnom karijerom.

gol expired Hrvatski navijači neće oprostiti Sosi, napadaju ga na Instagramu: ''Prodana duša, srami se" divider

Ovaj rođeni Splićanin počeo je u tadašnjem jugoslavenskom trećeligašu RNK Splitu, pa se 1991. otisnuo u First Viennu. U Austriji je ubrzo postao velika zvijezda, a pogotovo se pamte njegove izvedbe u dresu Sturma iz Graza. Četiri puta bio je austrijski nogometaš godine, posljedni put 2007. s 37 godina u LASK Linzu.

Za reprezentaciju Austrije upisao je 50 nastupa i zabio 17 golova između 1996. i 2008. Na domaćem Euru 2008. za Austriju je zaigrao i protiv Hrvatske (pobjeda Vatrenih 1:0). Bilo je to njegovo drugo veliko natjecanje za Austriju nakon SP-a 1998. na kojem je zabio i gol u 92. minuti za remi protiv Čilea.

Nema sumnje da se radi o jednom od velikana austrijskog nogometa, a vidjet ćemo može li Borna Sosa nešto slično ostvariti na puno većoj i težoj pozornici - onoj njemačkoj...

Aktualni slučajevi: Arijan Ademi i Fran Karačić

Među aktivnim igračima koji su "pobjegli" najviše se ističe Dinamov kapetan, Šibenčanin Arijan Ademi. On je kotirao kao potencijalni zadnji vezni Vatrenih u izborničkoj eri Nike Kovača, kada je ta pozicija bila deficitarna, ali poziv nije dobio pa se odlučio za Makedoniju, državu iz koje potječe njegova obitelj.

gol expired ANKETA Što mislite o Sosinu odlasku u Njemačku? Mnogi su ga brutalno pokopali, ali... divider

Postao je važan kotačić njihove momčadi koja je izborila predstojeći EURO, njihovo prvo veliko natjecanje u povijesti.

Tu je i Fran Karačić, desni bek kojeg je kupio Dinamo od Lokomotive i ostavio ga tamo na posudbi, ali nikad nije zaigrao za Modre. Njega je vrbovala reprezentacija Australije i stavila ga na širi popis za SP 2018., ali na kraju nikad nije zaigrao za Klokane.

Nekoć je glasio za velikog talenta, ali takve najave zasad nije opravdao i trenutačno je član talijanskog drugoligaša Brescije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider