Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Argentinci, hvala!

Nova dobra vijest za Dalića i Vatrene: Pozicija Hrvatske u ždrijebu za Katar je sve bolja

Ždrijeb skupina za Svjetsko prvenstvo u Katru održat će se 3. travnja u Dohi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska nogometna reprezentacija svoj dio posla u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo odavno je obavila.

Još u studenom su Vatreni na Poljudu pobijedili Rusiju i osigurali plasman u Katar, ali u ovom trenutku više od pola mjesta je prazno. Od 32 reprezentacije koje će nastupiti na svjetskoj smotri, poznato je njih 15, dok ih se 17 još uvijek čeka.

Prije nego li krene totalni rasplet na svim preostalim kontinentima, Zlatko Dalić i njegovi izabranici već mogu pogledavati prema ždrijebu skupina koji će se održati 3. travnja u Dohi. Hrvatska će uoči tog plesa kuglica biti svrstana ili u drugi ili u treći pot, a razlika između njih je ogromna i može umnogome utjecati na šanse Vatrenih za prolaz skupine (i konačni rezultat na Svjetskom prvenstvu).

Hrvatska u drugom potu čeka ždrijeb u Dohi?

Te jakosne grupe (potovi) bit će formirane na temelju FIFA ljestvice koja će biti objavljena krajem ožujka, neposredno uoči ždrijeba Svjetskog prvenstva, a Hrvatska se nada da će biti u drugom potu jer bi time izbjegla nekoliko respektabilnih reprezentacija poput prošlogodišnjeg polufinalista Eura Danske te europskih velesila Nizozemske i Njemačke.

Trenutno je naša reprezentacija 15. na FIFA-inoj ljestvici i velike su šanse da ždrijeb dočeka u drugom potu, a dodatno su narasle zahvaljujući sinoćnjem rezultatu južnoameričkih kvalifikacija.

Argentina je pobijedila Kolumbiju s 1:0 i sebi osigurala plasman u Katar, a Vatrene približila mjestu u drugom potu. Naime, Kolumbijci su jedna od onih reprezentacija koje se u poretku nalaze iza Hrvatske i sad su izgubili i matematičku šansu da prestignu našu reprezentaciju u preostala dva mjeseca.

U prijevodu, kako god završile njihove utakmice protiv Bolivije i Venezuele u drugoj polovici ožujka i kakav god učinak Hrvatska ostvarila u svoje dva najavljena prijateljska ogleda, Dalićeve trupe bit će ispred i to je odlična vijest.

Međutim, nije sve gotovo. Hipotetski, još uvijek se može dogoditi da nas prestignu Urugvaj, kojeg čekaju još dvije utakmice kvalifikacija u ožujku, zatim Švedska (oni igraju europski play-off, također u ožujku) te Senegal koji danas igra polufinale Afričkog kupa nacija protiv Burkine Faso.

Nositelji skupina na Svjetskom prvenstvu:

Katar
Belgija
Brazil
Francuska
Argentina
Engleska
Italija (ako se plasira kroz dodatne kvalifikacije)
Španjolska

*Italija i Portugal igraju na istom završnom kvalifikacijskom turniru i ako Portugalci eliminiraju Talijane, onda će oni, zbog svoje pozicije na FIFA-inoj ljestvici, zauzeti mjesto u prvom potu

Drugi pot (zasad)

Danska
Sjedinjene Američke Države (ako se plasiraju)
Nizozemska
Njemačka
Meksiko (ako se plasira)
Švicarska
HRVATSKA
Urugvaj

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider