Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Održan okrugli stol

Vrbanovićeva poruka svima: Kucnuo je čas, više nema odgoda i oprosta!

U zagrebačkom hotelu DoubleTree by Hilton danas je održan Okrugli stol pod nazivom "Stadionska infrastruktura i poslovi sigurnosti".

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na Okruglom stolu su sudjelovali najviši predstavnici Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), Ravnateljstva MUP-a, predstavnici Udruge prvoligaša, predstavnici klubova Prve lige, te klubova prijavljenih za licencu za Prvu ligu, kao i predstavnici gradova/vlasnika stadiona.

Glavna tema Okruglog stola bilo je stanje sigurnosti na stadionima Prve HNL i provedba Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, kao i postupak licenciranja.

Najvažniji zaključak je da će se od sezone 2015/16. primjenjivati rigoroznije mjere za dobivanje licenci, posebice vezane uz sigurnost - uvođenje video nadzora, te brojača ulaznica. Zanimljivo, MUP će imati ovlasti uskratiti klubovima dozvolu za javno okupljanje ukoliko se ne ispune svi zadani sigurnosni uvjeti te se u takvim situacijama nogometne utakmice mogu odigravati bez prisutnosti gledatelja. Ministarstvo unutarnjih poslova će u okviru svojih nadležnosti poduzimati mjere u odnosu na one vlasnike stadiona i klubove koji ne ispunjavaju zakonske obveze, te će sukladno pojedinim prosudbama razmotriti i poduzimati druge mjere kao što su skraćenje kapaciteta.

"Želja HNS-a je da s Vladom RH i gradovima poboljša sportsku infrastrukturu i ispuni zakonske obveze. Siguran sam da će kvalitetniji stadioni, bolja organizacija nogometnih natjecanja i zajednička odgovornost vlasnika stadiona i klubova dovesti do boljeg ponašanja na nogometnim utakmicama," kazao je predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović naglasio je kako je to bio vrlo kvalitetan i hvalevrijedan sastanak.

"Svima je jasno da je kucnuo čas da više nema odgoda i oprosta. Red mora biti uveden. Ne uvode se nikakve nove mjere, nego se traži principijelna primjena zakona", rekao je Vrbanović dodavši:

"Mi već danas imamo obvezu kontrole ulaza i personalizacije ulaznica. Svatko tko kupi ulaznicu treba sjediti na svome mjestu, ponašati se sukladno zakonu i onda nikakvih problema nema."

Vrbanović je naglasio kako je poboljšanje uvjeta za gledatelje na stadionima također aktualan problem.

"S obzirom na vrijeme u kojemu živimo, žalosna je činjenica da vlasnici stadiona nemaju sredstava za poboljšanje komfora i mi njih ne možemo na to prisiliti. Međutim, ovo je prvi korak prema uvođenju sigurnosti. Voljeli bismo da istovremeno kreće i rekonstrukcija objekata, ali na to ne možemo utjecati," istaknuo je Izvršni predsjednik HNS-a.

Okruglom je stolu nazočio i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova, Ranko Ostojić.

"Vjerujem da svi koji su bili ovdje dijele isto mišljenje, da se kroz poštovanje zakona i kvalitetnu infrastrukturu može postići bolja sigurnost za sve one koji zaslužuju imati pravo slobodno navijati za svoje klubove, a da pritom ne budu ugroženi od onih čija je namjera iskazivati nasilničko ponašanje i ugrožavati sport. Nužnost postupanja policije jasan je znak da nisu poduzete one mjere koje pripadaju organizatorima sportskog natjecanja", kazao je ministar Ostojić dodavši kako su predugo trajala odgađanja raznih situacija.

"Danas su određeni rokovi, odgoda više neće biti. Vlada RH itekako je zainteresirana da se poštuje Zakon o sprječavanju nereda, niti dopusti diskriminacija ili neprihvatljivo ponašanje. Interes je i HNS-a i MUP-a da imamo atmosferu kao na drugim europskim stadionima, s tisućama ljudi. Branim postupanje policije koja postupa po zakonu i tražim da se osobe koje su počinile prekršaje sankcioniraju", naglasio je ministar Ostojić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider