Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tuga među navijačima

Torcidi je danas 63. rođendan, ali kako će slaviti kad je umro Coce...

Na današnji dan 1950. godine osnovana je splitska Torcida, vjerojatno najdugovječnija aktivna grupa u Europi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bilo je to prije točno 63 godine kada je grupa splitskih sudenata u Zagrebu osnovala Torcidu. Iako je i prije bilo organiziranih navijanja, čak i gostovanja navijača Hajduka, Torcida je nastala baš 28.10.1950. uoči utakmice Hajduka i Crvene zvezde.

>> Cocina žena: 'Htio me poljubiti, ali nije uspio, imala sam osjećaj da se predao'

>> 'Nekako je sebi napisao epitaf, Coce je zaslužio da napunimo Poljud'

Vjenceslav Žuvela, Ante Ivanišević, Ante Dorič i ostali osnovali su Torcidu po uzoru na brazilske navijače. Te godine opet se održalo Svjetsko prvenstvo, a Brazil je kao domaćin svijetu predstavio i svoje vatrene navijače. To se posebno dojmilo Bernarda Vukasa koji je prenio dojmove sa SP-a, pa tako i najbolji igrač Hajduka u povijesti ima svoje prste u nastanku skupine.

Dan kasnije Hajduk je pobijedio Crvenu zvezdu kojoj su pripadnici novoosnovane skupine pripremili i lijes, a to prvenstvo je Hajduk osvojio bez poraza. Nakon događaja u Splitu, osnovači Torcide su progonjeni od državnih vlasti.

Slavlje protiv Lokomotive, a onda tužna vijest

63 godine kasnije, Torcida je proslavila rođendan na utakmici s Lokomotivom. Hajduk je poklonio pobjedu i sve je bilo bajno. No, samo dan kasnije, u nedjelju, stigla je vijest o smrti Vinka Coce. Bio je to veliki šok za navijače Hajduka, jer poznati pjevač bio je jedan od simbola Torcide.

Pjevao je 'Oluju sa sjevera', 'Kada umren umotan u bilo', 'Ako te tko pita' i 'Volin te Hajduče (Bila vojska)', legendarne pjesme fanova splitskog kluba. Mnogi traže da se na Poljudu održi komemoracija, a sutra će u Trogiru pripadnici Torcide na svoj način ispratiti Vinka Cocu na pogrebu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider