Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Karlovac dužan...

Šprajceru i Kozjanu istražni zatvor: Oštetili državu za 1.3 milijuna kuna?

Direktoru Županijske uprave za ceste Borisu Kozjanu i predsjedniku Nogometnog saveza Karlovačke županije Nevenu Šprajceru određen je 30-dnevni istražni zatvor.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tereti ih se za kriminalne aktivnosti kojima su kao bivši čelnici Nogometnog kluba Karlovac oštetili državu za najmanje 1.3 milijuna kuna, doznaje se od zamjenika županijskoga državnog odvjetnika Dubravka Skolana, koji nije naveo imena osumnjičenika.

Treća osoba privedena na ispitivanje Irena Kovačić iz Knjigovodstvenog servisa Klarena puštena je da se brani sa slobode, a sutkinja istrage Dubravka Rudelić odredila joj je blažu mjeru, zabranu kontaktiranja sa svjedocima.

Skolan, koji je u srijedu navečer bio na ročištu za potvrđivanje ili odbacivanje prijedloga Općinskoga državnog odvjetništva o istražnom zatvoru, rekao je da je u predmetu osumnjičeno šest osoba i sve su dostupne pravosuđu, ali su na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo privedene samo tri osobe - "prvookrivljeni, trećeokrivljeni i petookrivljeni zbog sumnje u njihovu veću kriminalnu aktivnost".

Općinsko državno odvjetništvo prije je priopćilo da je protiv sve trojice ispitanih osumnjičenika predložilo istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela te utjecaja na svjedoke, "sve zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela vezano za poslovanje sportskog kluba iz Karlovca, s njima povezanih sportskih udruga te trgovačkog društva koje je vodilo poslovne knjige kluba".

Policija je izvijestila da se u tom predmetu kaznena prijava odnosi na šest osoba u dobi od 40 do 66 godina, a terete se za počinjenje više kaznenih djela te da su od 30. travnja 2008. do 26. travnja 2011. poslovali s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza i doprinosa u ime sportskog kluba, čime su oštetili državni proračun za najmanje 1.328.055 kuna.

Porezna uprava u redovitim objavama poreznih obveznika - dužnika navela je da Nogometni klub Karlovac 27. siječnja državi duguje 4.886.271 kunu, od čega gotovo 3.3 milijuna kuna za doprinose za obvezna osiguranja, oko 1.6 milijuna poreza i prireza na dohodak te oko 20 tisuća kuna PDV-a.

Osim tih službeno potvrđenih činjenica, Hina doznaje da se Nevenu Šprajceru nudila opcija da prizna počinjenje kaznenog djela iz kaznene prijave te da će biti pušten da se brani sa slobode, no on je to odbio.

Hrvatski nogometni savez ovih je dana na internetskoj stranici objavio da je Neven Šprajcer u petak u Karlovcu na skupštini Nogometnog saveza Karlovačke županije ponovno izabran za predsjednika te zastupnika u skupštini HNS-a, a na tome su mu nakon skupštine čestitali i nazočni predsjednik HNS-a Davor Šuker, izvršni predsjednik Damir Vrbanović i direktor svih reprezentacija Zorislav Srebrić.

Tijekom prošlog mandata Šprajcer je zbog tzv. "poštenog suđenja" proveo tri mjeseca u istražnom zatvoru. Na slobodu je pušten prije mjesec dana, a 25. prošlog mjeseca nepravomoćno je osuđen na deset mjeseci zatvora, uvjetno s rokom kušnje od četiri godine, i s četiri godine zabrane obnašanja dužnosti u nogometnim klubovima i tijelima Hrvatskoga nogometnog saveza.

Boris Kozjan do prije nekoliko godina bio je zamjenik načelnika karlovačke Policijske uprave.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider