Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Povijesni lažnjak protiv Dinama

Samo je jedan naslov: Ronaldo iz Turčinovića!

Svi koji su pratili i prate HNL znaju da za jednog igrača nema konkurencije oko naslova, kao ni oko legendarne utakmice, dovoljno je reći Bubi...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jednom je Baka Slišković na novinarsko pitanje, "hoće li vaš sin biti uspješan igrač kao i vi" odgovorio pomalo iznenađujuće.

"Neće, nije on obriza' svoju bosu nogu o kamen...", objasnio je najkarizmatičniji Hercegovac koji je "igrao lopte".

U ljeto 2000. na Poljudu je osvanuo momak koji je obrizao' svoju nogu pored poskoka iz Turčinovića, sela pokraj Širokog Brijega. Momak dobronamjernog lica, minimalnih naslaga vlasi na glavi, zaraznog smješka i najpoznatijeg lažnjaka od kad postoji hrvatska nogometna liga.

Stanko Bubalo je imao nogometni početak baš kao iz onih "čaršijskih" priča. Svratio je na trening Širokog brijega, bio je već debelo u dvadesetima, nedostajao je jedan igrač za trening utakmicu i Bubi se spusio s tribina na teren. Oni koji ga do tada nisu nogometno upoznali izbacili su vilice.

Avlijski igrač, po zagrebački - španer. Brz, spretan, odlične realizacije, lucidan, robustan, koristan. Krenuo je u Širokom Brijegu, a talent podno Pecare već u srednjim dvadesetima primjetio je Osijek. 62 utakmice i 23 pogotka upisao je za Osječane u dvije sezone, a kruna karijere je vjerojatno sezona u Hajduku, derbi koji se još dan danas prepričava i lažnjak koji je još dan danas prvi u redu za izradu neke HNL špice sažetaka golova.

Dinamo je te sezone 2000/01 odigrao šest utakmica s Hajdukom prvih pet je dobio ali - ne i šestu. Modri upisali pet titula prvaka zaredom i stigli na Poljud 14. travnja kao vodeća momčad prvenstva. Bubalo je zabio dva pogotka od čega je drugi bio, kako moj kolega kaže "definicija nogometnih ćevapa".

Primio je Bubi jednu ničiju loptu na desetak metara iskosa od gola, svi su očekivali šut na stadionu, vjerojatno i dobar dio bubijevog tijela, možda i glava, ali i "x-erice" Ronalda s kamenjarskih favela imale su svoj plan. Plan A je bio vjerojatno i pomalo osvetnički - poniziti Gocu Sedloskog koji je nosio dres 'bijelih' prije 'modrog', a na Poljudu je pogodak slavio kao da mu je prvi, te plan B - testirati koliko su sinkronizirani Butina i Sedloski ako odu u jednu stranu, a on u drugu.

Uspio je i plan A i plan B, a Bubi je s 15 pogodaka te sezone bio ponabolji igrač 'bijelih' u pohodu na peti naslov prvaka Hrvatske.

Upisao je dva nastupa za reprezentaciju i prodao se u ambiciozni austrijski Karnten, u kojem je igrao šest sezona vrativši se u Široki. I dan danas ga obožavaju na Poljudu, a iako je proveo samo tri sezone u HNL-u, ostao je upamćen kao jedan od najsimpatičnijih likova. Ronaldo iz Turčinovića i jedan evergreen lažnjak, vidiš ga i nikada ne zaboraviš.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider