Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Iz HNL-a u Serie A

Rođeni Zagrepčanin odbačen u Dinamu, ali vrijedi najboljim skautima svijeta!

Uoči ulaska Hrvatske u EU još jedan mladi hrvatski nogometaš napravio je transfer u Serie A...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Frano Mlinar, veznjak zaprešičkog Intera, potpisao je za Udinese! Vijest su prenijeli talijanski portali, a potvrdili čelnici Diva iz predgrađa. Mlinar je već bio u Udinama i upoznao se s trenerom Francescom Guidolinom. Za Udinese je potpisao na čak pet godina, a do kraja sezone ostat će u Interu kojem će, špekulira se, pripasti oko milijun eura odštete. Novi je to fenomenalni posao Zaprešićana, nakon što su Mateja Delača prodali u Chelsea za 3 milijuna eura, a Aleksandra Trajkovskog u Zulte Waregem za milijun eura.

Udinese pak s Mlinarom ima velike planove, a očigledno je da im Hrvati zbog ulaska u Europsku uniju postaju sve zanimljiviji, jer više neće biti 'extracomunitari' (igrači van EU). Podsjećamo, krajem rujna za Udinese je potpisao i Igor Bubnjić, stoper Slaven Belupa. I to na istu shemu – petogodišnji ugovor, ali i igranje u Slavenu do ljeta 2013. Razlika je tek što je Bubnjić plaćen nešto više - milijun i pol eura.

Transfer Frane Mlinara je posebno zanimljiv, jer je ovaj 20-godišnjak cijelo vrijeme bio 'ispred nosa' Zdravku Mamiću. Rođen u Zagrebu 30. ožujka 1992. godine, Mlinar je karijeru započeo u Dinamu i prošao sve klupske uzraste. Bio je čak i kapetan juniorske momčadi, ali među seniorima nikada nije dobio konkretnu šansu. Na terenu je u plavom dresu proveo svega osam minuta, u dvoboju protiv Lokomotive iz proljetnog dijela sezone 2009/2010. Preselio je potom baš u filijalu Lokomotivu, u kojoj se zadržao sljedećih godinu i pol dana, upisavši 27 ligaških nastupa (bez pogotka, jedna asistencija). U siječnju 2011. i 'Dinamo II' je otpisao Mlinara koji seli u Inter i postaje standardan. Do danas je za Zaprešićane odigrao 28 prvenstvenih utakmica, uz jedan pogodak i dvije asistencije.

Premda na svom kontu u seniorskom nogometu ima tek jedan gol i tri asistencije, te 56 utakmica u HNL-u, Talijani su za Mlinara odlučili iskrcati prilično dobar novac. Klub iz Udina možda pod ugovorom ima više od 70 igrača, ali oni koji se dovode za cifre slične Mlinarovoj najčešće dobivaju pravu priliku. Uostalom, za milijun eura Udinese je 2007. kupio švicarskog veznjaka Gökhana Inlera, a tek 200 tisuća eura više koštao ih je 2010. sjajni kolumbijski lijevi bočni Pablo Armero . Danas su obojica u Napoliju; Inler prodan za nevjerojatnih 17.5 milijuna eura, Armero posuđen s mogućnošću prodaje/otkupa.

Skautska služba Udinesea, ponajbolja u svijetu o čemu smo detaljnije pisali prilikom transfera Bubnjića, navodno je 'snimala' Mlinara duže vrijeme, i to na utakmicama Intera i U-20 reprezentacije za koju je igrao nakon što je 'prerastao' uzraste U-18 i U-19. Predstavljaju ga kao iznimno talentiranog nogometaša pred kojim je svijetla budućnost. Vrijeme će pokazati je li Mamić pogriješio, no činjenica jest da Udinese griješi - jako rijetko. Kao i to da Mlinar, baš poput Bubnjića, nije mogao izabrati bolji klub na startu inozemne karijere. Čak i da ne izbore minutažu u Udinama, i Mlinar i Bubnjić mogli bi imati alternativne opcije. Konkretno, prelazak u Granadu koja igra Primeru ili Watford iz engleskog Championshipa (2. liga). Naime, oba kluba u vlasništvu su uspješnog predsjednika Udinesea Giampaola Pozza...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider