Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kultni likovi HNL-a

On je istinska legenda i prvi trener u našoj rubrici: 'Vela, makni onaj mikrofon'

Kroz HNL je prodefilirala sva sila trenera. Tko se ne sjeća slavnih brkova Ilije Lončarevića ili Ivana "Groznog" Katalinića? Cice Kranjčara i Slavena Bilića, jednog i jedinog Ćire Blaževića?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

I mogli bismo ih nabrajati na desetke, od bivših svjetskih igračkih zvijezda, kao što je bio Osvaldo Ardilles, do momaka iz sadašnjosti koji pokazuju da imaju trenersku žicu, poput Tudora, Milina ili Ivkovića. Ali nema posebnijeg trenera u HNL-u, baš ono "kultnijeg", nego što je Stanko Mršić.

Stanko se rodio u Imotskom, 12. rujna 1955. Igračka karijera počela je u lokalnom Mračaju iz Runovića, a završila u vinkovačkom Dinamu, sa Splitom i Hajdukom kao međustanicama. Što se trenerskog zanata tiče, Stanko Mršić ga se prihvatio prije 20 godina - tamo gdje je kao igrač stao: u Cibaliji. Do danas je na raznoraznim HNL klupama nanizao cca 450 utakmica, po čemu je apsolutni hrvatski rekorder.

Apsolutni rekord među trenerima

Oni su - KULTNI LIKOVI HNL-a

-
"Mrša" je vodio devet klubova, često se i vraćao na prijašnje adrese. Tako je Zadar vodio u tri navrata, a Cibaliju i Osijek po dva puta. Bilo je u njegovoj karijeri i mirnih i lijepih sezona. Pamtit će europske pustolovine s Osijekom, pobjedu protiv Rapida u Beču (u čijem je dresu tada igrao Dejan Savičević), ali i gorke poraze (ispadanje od praške Slavije u zadnjim minutama). No, Europa je bila ekstra nagrada, ponekad, tu i tamo.

Standardni Stankov radni zadatak, bila je teška borba za opstanak, bitka za svaki bod ne bi li se nekako ostalo iznad crte koja prvu ligu znači. Takvi angažmani jamče veliki stres za male pare. Grčenje za svaki bod, a treba znati i otrpjeti kad te suci oderu, posebno protiv velikih, jer nije se s rogatim bosti.

Nikad u Hajduku i Dinamu

Dobro je iskusni "Imotski vuk" brodio nemirnim vodama donjeg dijela ljestvice. Stigao je nadomak šezdesete, a da nikada nije dobio priliku sjesti na klupu jednog od naša dva najveća kluba, Hajduka ili Dinama. Par puta bio je blizu, pogotovo one poljudske klupe, no prednost bi uvijek dobio netko drugi. Kakvi su sve "projekti" prošli kroz Maksimir i Poljud, sigurno je bilo mjesta i za Stanka. No, tako mu je grah pao.

A onda su se počeli pojavljivati još neki ambiciozni i financijski sređeni klubovi. Proradila je "imotska veza" i Mršić je početkom sezone dospio na klupu Žužulovog RNK Splita. Sredinom kolovoza izgledao je kao prva meta za odstrijel. Momčad u koju je uloženo prilično novca glavinjala je ligom, gubila doma od Hajduka i Zadra. Kad se malo pribrao, eto novog šoka, bodove odnosi i Istra... Uprava nije bila prenervozna i prebrza na okidaču, nagrada je stigla par kola kasnije, u vidu boda s Poljuda i pobjede nad Dinamom.

Stanko Mršić jedan je od najugodnijih i najboljih ljudi s kojima sam surađivao kroz sve godine praćenja HNL-a. Uvijek otvoren za komunikaciju, uvijek iskren, pa bila situacija dobra ili loša. I uvijek je imao barem minutu za odnos "čovjek-čovjek", kvragu i balun i gole izjave, nije to sve u životu...

Pamtim dvije anegdote

Pamtim dvije anegdote u kojima je Stanko Mršić glavni lik. Jednom je bio gost u TV emisiji uživo, a tijekom razgovora pozlilo je kamermanu koji je snimao i čovjek se srušio na pod. Kamera je na kotačima "ušetala" u kadar, izgledalo je dosta nadrealno... kolega koji je vodio razgovor krenuo je s pričom o "malim tehničkim problemima", a naš Stanko, onako iskreno šokiran, samo je kazao: Umro čovjek! No, sve je sretno završilo.

Drugi put je njegova Cibalia igrala neku važnu utakmicu uz izravni TV prijenos. Temperamentni Stanko stalno je bio uz aut liniju, dirigirao linijama svoje momčadi, a kako stvari očito nisu išle po planu, maksimalno našpanani trener psovao je sve u šesnaest. Ne sjećam se više kako je utakmica završila, ali Mrša je imao dva peha.

Prvo: tik do njega nalazio se televizijski mikrofon koji je trebao skupljati zvukove s terena, a zapravo je usisao i u eter poslao svakog "boga i gospu", a nije ih bilo malo. Drugo, jer jedna nesreća nikada ne dolazi sama, bilo je to kolo koje se igralo neposredno pred Uskrs, pa je cijeli incident bio još nesretniji.

Malo su ga oprale institucije kasnije, što jest jest. "Stanko, Uskrs pred vratima, a ti izredao sve svece i anđele u elitnom TV terminu...". Ali, nema u njemu zloće, on je samo super temperamentan, super angažiran, super "unutra". Ipak, kad sam drugi put došao, rekao je "Vela, makni onaj mikrofon, karijere će me koštati"... i prasnuo u smijeh. Stanko Mršić - kultni lik, od glave do pete.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider