Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Trener 'na ledu'

Pozadina sukoba Mamića i Jurčića: Dinamo gubi silne milijune!

Dinamo očekuju utakmice sezone s bečkom Austrijom u posljednjem kolu kvalifikacija za Ligu prvaka, a odnosi između Zdravka Mamića i Krune Jurčića sve su napetiji...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Dinamu ništa novo. Još nije došla ni Velika Gospa a već se priča o smjeni trenera. Jasno je kao dan da sudbina Krune Jurčića ovisi o plasmanu u Ligu prvaka. Ako Dinamo prođe Austriju u posljednjem kolu kvalifikacija za Ligu prvaka, Jurčić će preživjeti barem do kraja natjecanja po skupinama, a možda i duže, ne bude li „petardi“ i ako na domaćem planu bude teklo sve po očekivanjima.

Napeta situacija između Mamića i Jurčića

Međutim, nije teško zaključiti kako je trenutačno napeta situacija između trenera i glavnog čovjeka kluba Zdravka Mamića. Incident u Zračnoj luci Pleso prije polijetanja „modre“ ekspedicija za Tiraspol, kada je Mamić verbalno napao Jurčića pred igračima, potvrdio je govorkanja kako Mamić nije zadovoljan radom trenera. Povod Mamićevu izljevu bijesa bio je taj što je Jurčić ostavio Sammira bez nadzora nekog od pomoćnih trenera iz stručnog stožera. No, čini se kako su razlozi ipak dublji i dalekosežniji.

Kamen spoticanja - Alen Halilović

Što Mamić zamjera Jurčiću? Klimav start u prvenstvu možda je malo zabrinuo Mamića, možda i nije pretjerano oduševljen igrom Dinama, koji je u Europi do sada rutinski odradio posao, ali je isto tako činjenica da „modri“ do sada nisu igrali niti s jednom respektabilnijom momčadi, osim gostovanja u Rijeci gdje su remizirali, da bismo mogli donositi dugoročnije zaključke. No, prema svemu sudeći, Mamić je najnezadovoljniji Jurčićevim odnosom prema Alenu Haliloviću, najvećem Dinamovom talentu na kojem Mamić očekuje veliku zaradu u predstojećem razdoblju.

Halilović stagnira u razvoju, to je posve jasno i očito. Umjesto da mu cijena svakog dana raste, događa se upravo suprotno. Kako vrijeme odmiče sve je više sumnji u njegove mogućnosti. To je jedan od razloga zbog čega je Mamić već ovog ljeta pokušao prodati Halilovića. No, kako je poznato, do transfera ipak nije došlo, jer Halilović i njegova obitelj nisu prihvatili transfer u Tottenham. Bili su nezadovoljni ponuđenim uvjetima engleskog prvoligaša.

Sammir i Halilović treneru zadaju probleme

Jurčić je, čini se, molio Svevišnjeg da Halilović napusti Maksimir, jednako kao i Sammir. Time bi se riješio dvostruko teške muke i teških utega oko nejakog vrata, ali molitve mu nisu uslišene. Trener Dinama to neće otvoreno priznati, ali prilično je jasno kako mu Sammir svojim ponašanjem zadaje teške probleme. Isto tako je prilično jasno da smatra kako Halilović još ne može adekvatno odgovoriti zahtjevima koje traži igranje u prvoj momčadi.

'Modrom dragulju' cijena pada

Mamić je očito drugačijeg mišljenja. Nije zadovoljan kako Jurčić tretira Sammira te još više kako koristi mladog „wunderkinda“. Jasno je i zašto. Ako Halilović neće igrati, kako će ga prodati za svotu koja „izuva iz cipela“ ? A vrijeme curi, Halilović još nije potpisao ugovor koji će jamčiti njegov ostanak u Maksimiru nakon što postane punoljetan.

Štimac će morati reagirati

Uz to, nastavi li se ovako razvijati, doći će u pitanje njegov programirani nastup za reprezentaciju. Kontradiktorno je da je „modrom wunderkindu“ cijena počela padati nakon što je postao reprezentativac. Izbornik Igor Štimac uz svu dobru volju u dužem razdoblju jednostavno neće moći forsirati igrača koji nije u udarnoj momčadi svojeg kluba. Jer, kako će onda biti barem u širem krugu reprezentativaca?

Halilović mora u sredinu

Jurčić je, doduše, pokušao naći Haliloviću mjesto na desnom krilu. I prema našem mišljenju, tu je napravio prvu pogrešku. Halilović se najbolje snalazi u sredini terena gdje najviše dolazi do izražaja njegova igračka lucidnost, finta pa udarac ili zadnji pas, dok je na desnom krilu limitiran zbog suženog manevarskog prostora, slabijoj igri s desnom nogom i naposljetku manjka fizičke snage. Jurčić će reći da je Halilović fizički preslab za igru na mjestu „playmakera“, ali na krilima u modernom nogometu igraju još veće „zvijeri“.

Jurčić zakasnio

Jurčić je opravdanje pronalazio u činjenici da na mjestu organizatora igre ima Sammira, no Brazilac se ozlijedio i to je bila prava prilika da u sredini počne forsirati Halilovića. Jurčić je naposljetku prihvatio ovu sugestiju, ali tek u posljednjoj utakmici s Dragovoljcem. Halilović nije bogzna što odigrao, kao uostalom ni ostatak momčadi, ali za privikavanje na novu poziciju ipak treba vremena koje je, prema našem mišljenju, uludo potrošeno na desnom krilu.

Sare nije pojačanje

Jedna od klasičnih pogrešaka Dinamovih trenera jest i ta što nemaju snage ni hrabrosti reći šefu koji su to igrači koji zadovoljavaju njihove kriterije a koji nisu. Dok je nakon nekoliko utakmica jasno kako su Pinto, Soudani i Fernandes pojačanja, isto tako je jasno da Sare baš i nije. Međutim, Jurčić zabija glavu u pijesak i javno na sva usta hvali veznog igrača, dok se potajice žali na njegove mogućnosti. To su primjeri nedosljednosti koje se prije ili kasnije obiju o glavu. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider