Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Ovo već dugo nismo čuli: Kad trenerov mozak ne dobije peraje!

Dolaskom Zorana Mamića na klupu Dinama čini se da su zapuhali neki novi vjetrovi na Maksimiru...

Dinamo je bez previše muke upisao nova tri boda, „modri“ su Dragovoljcu utrpali četiri komada, a trener je izgledao prilično ljutito. Zoran Mamić bez krzmanja je izjavio kako nije zadovoljan igrom svoje momčadi.
„Moje mišljenje je da nismo bili dobri i moram reći da mi je žao da nismo uspjeli dostići nivo kao protiv PSV-a“, kazao je, među ostalim, Mamić nakon utakmice.

>> Golijada na Maksimiru: Dinamo razbio Hrvatski dragovoljac!

>> Dinamo glatko pobijedio, Mamić ljutit: Neki se nisu držali dogovora!

Već dugo nismo čuli da ovakve izjave dolaze iz Maksimira. U nekim drugim vremenima treneri „modrih“ kitili bi se lovorikama nakon ovakve pobjede. Samokritika nije dolazila u obzir čak ni u razdoblju kada su pobjede i dobre igre bile rjeđe od snijega u Dubrovniku. Branko Ivanković nedavno je sam sebe ocijenio šesticom netom prije nego što je dobio otkaz, a pod njegovim vodstvom Dinamo je upisao neviđen niz katastrofalnih rezultata i jednako loše igre. Koju bi si tek ocjenu Ivanković dao da je kojim slučajem pobijedio Austriju u Beču i odigrao „nulu“ s PSV-om ili barem da je nekoga u HNL pobijedio s tri razlike? Valjda bi pala desetka, iako je pitanje novinara bilo u rasponu ocjena od 1 do 5.

Dolaskom Zorana Mamića na klupu Dinama čini se da su zapuhali neki novi vjetrovi na Maksimiru. Dinamo je pod njegovim vodstvom odigrao najbolje partije u ovoj sezoni, a nismo primijetili da se novi trener razbahatio i uzoholio, kao što je to slučaj kod većine hrvatskih trenera kada ih krene karta. Izjave su mu umjerene, a analize odmjerene i prilično samokritične, baš sve što je nedostajalo trenerima Dinama u najrecentnijem razdoblju.

Kada bi sjeli na klupu Dinama, kao da im se nešto preokrene u glavi, kao da im „mozak dobije peraje, a noge se odlijepe od zemlje“. Jednostavno nisu više u stanju realno promatrati svijet oko sebe, kao da stvarnost promatraju kroz iskrivljene naočale. Realan pogled nedostajao je i Igoru Štimcu na klupi hrvatske reprezentacije. S malo više samokritičnosti i objektivnosti vjerojatno bi i danas vodio reprezentaciju.

Zoran Mamić svojim istupima pokazuje da je dobar psiholog, da ima osjećaj za komunikaciju s igračima, ali i s javnošću, te da čvrsto stoji na zemlji. Možda je doista slučajnost što je Dinamo odigrao nekoliko dobrih utakmica pod njegovim vodstvom, možda je slučajno što se dogodila nevjerojatna metamorfoza momčadi u samo nekoliko dana. I to u dva navrata, i nakon Jurčića, i nakon Ivankovića, koji su iza sebe ostavili punu vreću problema.

Sve je to možda slučajno, možda je i prerano za bilo kakve zaključke, ali dojma smo da bi se od Zorana Mamića mogao istesati vrhunski stručnjak. Možda griješimo, ali čini nam se da ima „žicu“ za trenerski posao, i kada je u pitanju poznavanje igre i njezinih zakonitosti, ali i sportske psihologije i komunikacijskih vještina, kako s igračima tako i s medijima i javnošću. Stoga je velika šteta što se ne želi baviti trenerskim poslom. Ne znamo zašto i zbog čega uporno odbija klupu, ali gotovo smo sigurni da Dinamu i hrvatskom nogometu puno više nedostaje jedan dobar trener nego sportski direktor.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider