Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
HNS pisao UEFA-i

Opozvane licence Lokomotivi i Dragovoljcu, ali nastavljaju igrati u 1. HNL?!

U HNS-u je održana press konferencija na kojoj su glavne teme bile nalaz Sportske inspekcije te 'vaučerizacija'.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Damir Vrbanović, izvršni predsjednik HNS-a, prvo se u nekoliko se rečenica osvrnuo na nedavni posjeti delegacije HNS-a Brazilu.

„Delegacija koja je bila u Brazilu obišla je kamp Tivoli u kojem će boraviti hrvatska reprezentacija za vrijeme SP-a. Uvjeti će biti izvanredni. Dobili su smo čvrsta uvjeravanja da će stadioni biti završeni na vrijeme i da će sigurnost biti na najvišoj razini.

''Domaćini vele da su spremni na sve izazove. Prijateljsku utakmicu s Australijom igramo u Salvadoru u večernjim satima, a što se tiče utakmice s Malijem, pričekajte još koji dan. Ali, i ta utakmica će se najvjerojatnije igrati u večernjim satima. Uskoro ćemo obići i Bad Tatzmannsdorf, gdje će reprezentacija obaviti završne pripreme pred odlazak u Brazil. I oni puno ulažu u sportsku infrastrukturu, posebice u teren, samo zbog dolaska hrvatske reprezentacije.“

Lokomotiva i Dragovoljac zasad nemaju licencu

No, okupljene medije ipak je najviše zanimao nalaz Sportske inspekcije.

„Izvršni odbor HNS-a imao je sjednicu prije nekoliko dana i doneseni su neki zaključci. Što se tiče nalaza Sportske inspekcije, IO je zaključio da je došlo do značajne pogreške u materijalnom i proceduralnom dijelu postupka. Konstatirali smo bitne propuste u rješenju inspekcije. Poslali smo žalbu upravnom sudu, ali mi smo legalisti, rokovi su takvi da se moraju poštovati. Mi jesmo ili ćemo već ispuniti zahtjeve inspekcije. Komisija o licenciranju smatra da nije napravila nijednu pogrešku. Međutim, IO ih je ovlastio da provedu rješenje, što znači da su licence opozvane. To je predviđeno pravilnikom o licenciranju. U tom slučaju odjel o licenciranju može kazniti klub i poduzeti neke druge aktivnosti. Ova odluka ni na koji način ne utječe na regularnost natjecanja.“

Koje su kazne moguće kod opozivanja licence?

„Novčane kazne. Maksimalna kazna je stotinu tisuća kuna. Za konkretni prekršaj ne znam točno“, pojasnio je Vladimir Iveta, tajnik HNS-a.

Zašto bi klub bio kažnjen ako mu je Komisija izdala licencu?

„Komisija mu može izdati i opozvati licencu. Nitko nije mogao znati da će biti poništen akt koji nema veze sa Zakonom o sportu“, odgovorio je Vrbanović.

„UEFA svake godine šalje kontrole i pregledava sve naše dokumente. Ovo je nezabilježen slučaj da je u Europi neko ministarstvo ukinulo rješenje Komisije za licenciranje. Poslali smo im upit, uskoro ćemo dobiti odgovor Uefe i Fife.“

Provlači li se kroz vaš dopis Uefi neka vrsta političkog pritiska?

„Ne. Mi smo samo kronološki naveli što se događalo.“

Bi li Uefa i Fifa mogli sve skupa shvatiti kao politički pritisak?

„Ne znam, vidjet ćemo kada pošalju odgovor.“

Zašto su ukinuti vaučeri?

„U zadnjih nekoliko mjeseci bitno se popravilo stanje na stadionu. Najvažnija je opća sigurnost na stadionima, a ne davanje podataka na ulazu u stadione. HNS je ovlašten promijeniti odluku koju je sam donio.“

Kreće izgradnja centra na Sveticama

„HNS je postao korisnik ŠRC Svetice, polako krećemo s realizacijom projekta. Nacrti nigdje nisu službeno prezentirani. Sve ide svojim tokom“, zaključio je Vrbanović.

Leon Benko i Ivo Iličević neće se pojaviti na okupljanju reprezentacije za prijateljsku utakmicu sa Švicarskom. Benko zbog transfera u Kinu, a Iličević zbog ozljede. Šime Vrsaljko dolazi, ali vidjet će se u kakvom je stanju.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider