Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kultni likovi HNL-a

Nogometni kustos: Davor 'uvedi pa se rugaj' Vugrinec

''A pripremim se ja brzo, bil' sam atletičar do 14., ne treba mi puno znaš''...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tako je dječački, iskreno ovaj nogometni afrodizijak opisao svoju dotjeravanje u natjecateljsku formu. Davor Vugrinec je jedan od onih ljudi s kojima ne odrađujete razgovore, s kojima ne postoje floskule u razgovorima s kojima s guštom sjednete i popričate kada se kamere ugase.

>> Pogledajte tko su ostali – KULTNI LIKOVI HNL-A

>> Totalni preokret u režiji legende: Vugrinec potopio Lokomotivu!

Jedan od omiljenih igrača pokojnog Anđelka Herjavca, ''bandiera'' hrvatske nogometne lige i čovjek na kojeg bi se kladili o Sammirovu godišnju plaću da njegovo postigračko doba sigurno neće biti u nogometnim vodama.

Varaždinac koji je 1996. godine bio u momčadi 'razočaranih', tada bivšem Varteksovom napadaču i suigračima nije bio suđen naslov prvaka. Točnije, oni su bili 'nepredviđena okolnost' tadašnje lige.

Turci i Talijani posebno ga pamte

Vugrinec je igrao velike role u ozbiljnim europskim ligama, važne role u reprezentaciji i glavne već godinama u HNL-u. Najefikasniji strijelac u povijesti naše lige nije, poput Eduarda, tip koji pamti svaki pogodak ali jedan naravno ne zaboravlja.

''Prvi pogodak, u sezoni 1992/93 Zadru, opalio sam negdje izvan 16-erca i ušla je''.

Trabzonspor i Lecce su gledali Vugrineca u naponu snage. Kada je njegov nogomet bio puno dinamičniji nego u drugom HNL mandatu. Lecce u kojem je dvije sezone bio glavni igrač, igralo je u Serie A koja je tada figurirala kao daleko najbolja liga svijeta. Iz tog razdoblja Vuga nosi neke neizbrisive uspomene, poput matiranja milanskog Intera ili druženja s Paolom Maldinijem uz aut liniju San Sira. Igrali su se 'lopova i pandura', a Paolu cijelu utakmicu nije uspjevalo legitimirati varaždinskog majstora.

Odigrao je tada Vuga utakmicu koju, kao umirovljeni nogometaš, prepričavaš godinama poslije u penziji na šanku uz škropec ili dva previše. I ta priča nikada ne bude dosadna.

Rijeci donio Kup, u Dinamu 'odgajao' Modrića i društvo

Na Kantridi se i danas štuje njegovo ime, Vugrinec je bio Benko prije Benka. Donio je na Kvarner Hrvatski kup, a u Dinamu je igrao u momčadi koja je igrala najljepši nogomet u posljednjih desetak godina na Maksimiru. Kužeova kombinatorika i Vugrinčev šmek ''čuvali su leđa'' asevima u nastajanju Modriću, Eduardu i društvu.

''Vugrinecu treba dići spomenik'', zahvaljivao se Modrić svom iskusnijem kolegi nakon što su tek nakon produžetaka uspjeli slomiti Hazar. Naravno gol preokreta zabio je Vuga. I još toliko poslije nakon njega, što u Zagrebu, što u Varaždinu što danas u Slaven Belupu. Ne sjećamo se njegovog imalo oštrijeg intervjua, osim kada je u seoske rangove našeg nogometa, zbog nestašice novca i dugova, otpraćen Varaždin.

''Na Varaždinu ste našli trenirati strogoću'', bio je bijesan na HNS. Na savez za čiju je glavnu reprezentaciju odigrao 28 utakmica i zabio sedam pogodaka.

''Gdje je Vuga, jel se šulja negdje'', znao bi jedan dobar prijatelj uvijek primjetiti njegov pomalo nezainteresiran igrački gard. Vugrinec zaista na terenu ponekad izgleda kao da igra na ''terminu'', a ne na nekoj ozbiljnoj utakmici. On kao da je izašao iz one ženske poslovice ''iz Mire vrazi vire''. Njegov nogomet ponekad možda i izgleda kao ''slow motion'', ali i takav je jednostavno prevješt i prebrz za sve HNL braniče.

Voli umjetnost

''Bio sam jednom cimer s Vugrincem, on čita one velike knjige, debele, ruske'', opisao je današnji vratar Udinesea Ivan Kelava našeg novog kultnog HNL lika na prvom video chatu našeg portala. Druga osoba koja bi oslikala adekvatno njegov karakter je Tomislav Butina. Strastveni kolekcionar umjetnina poput Vugrinca. Varaždinac je ljubitelj moderne i klasičnih motiva, dok Butinu zanimaju suvremeni autori. Oko svojih sabranih dijela drži se rezervirano. Ne želi u javnost s njima, ali priznaje da licitiranje ima svoju strast i natjecateljski pogon.

Kao što turbo pogon ima i omaleni Noa. Napadač varaždinskih limača, Vugin sin, koji je ovo ljeto zabijao i Juventusu na jednom međunarodnom turniru. No i ''Tata je sine'', zabijao i jučer i danas i sutra, do kada? Nadamo se što duže...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider