Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kultni likovi HNL-a

Kako je supruga utjecala na karijeru 'labuda iz Orašja' i otkud mu nadimak

Bio je simbol Barićevih ''šest stopera'', ljevak natprosječne braničke inteligencije koji zbog žene nije htio u Rusiju...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

''Nemoj Mato u veliku zimu'', to je jedna od prvih stvari koja mi padne na pamet kad se sjetim Mate Neretljaka. Tako je, naime, glasio naslov razgovora s Matom u jednom našem sportskom dnevniku. Hajduk je bio na pripremama u Turskoj, a Marko Naletilić se pojavio s ponudom Spartaka iz Moskve. No, kod Mate, obiteljskog tipa koji se rano oženio i dobio prvo dijete u ranim 20-ima, prvo se žena Ankica slušala. A Ankici se nije dalo na ''minus'' temperature.

Od Osijeka do Hajduka

Iz rodnog Orašja je s 20 godina preselio u Osijek. Visoki, elegantni branič, koji je početnim ubrzanjem i ''Lucio'' prodorima vrlo brzo osvojio Gradski vrt upao je u oko svakom tko je tražio kvalitetnog braniča. Bjelica, Beširević i društvo tada su igrali ozbiljne uloge u Europi, a dio te velike 'squadre' bio je i Neretljak. Dovoljno za poziv u reprezentaciju pod Jozićevim vodstvom i dovoljno da Hajduk baci udicu. Tamo ga su ga čekali Srna, Carević i ostala plejada hajdukovih nadolazećih zvijezda...

''Nije on bio labud dok nije došao na Poljud. Taj nadimak mu je Srna dao 2003., on je svima smišljao nadimke. A Mato se brzo snašao jer je veliki profesionalac'', prisjeća se kolega Jurica Radić Neretljakovog dolaska u bijeli dres.

Poljudsko bure baruta bio je idealan teren za Neretljakovu eksploziju. Igrao je sjajan nogomet, a posebno upečatljiva bila su skandiranja istoka ''ajde Mato'' kad bi krenuo prema naprijed u slalomu.

Na Poljudu je upisao i jedini reprezentativni pogodak 2004. u prijateljskom susretu protiv Njemačke.

Ipak, utakmica koja ga je u obilježila u kockastom, ni krivog ni dužnog bila je ona u dodatnim kvalifikacijama protiv Slovenije u studenom 2003. Poveli smo brzo preko Prše, Ermin Šiljak je donio prednost Deželi za uzvrat, a nekoliko dana do uzvrata na Bežigradu sasula se paljba po Barićevoj ''Maginot liniji''. Neretljak - Živković - Tudor - Tomas - Šimić plus dva zadnja vezna (Leko, N. Kovač) koja je istrčala u prvoj utakmici. Dakako, razlog je bio predefenzivni Ottek, a Neretljak kao najmanje razvikan u ovom društvu bio je jedan od simbola kritike Barićeve taktike.

Srećom, zbog čovjeka kojem se ''ljevica pozlatila'', Dade Prše otišli smo na Euro na koji je otišao i Mato na kojem ipak nije zaigrao.

Neretljakova velika želja bila je Bundesliga, no kad nije dočekao angažman koji ga je zadovoljio, labud je otplovio na drugi kraj svijeta - u Južnu Koreju. Plan je bio odigrati sezonu, dvije i zaraditi nešto novca. No Mato se brzo nametnuo na Dalekom Istoku.

Odlazak u Južnu Koreju

Autoceste na 77. katu nebodera i hiperaktivni susjedi na početku su bili problem u životnom privikavanju, no na terenu je funkcioniralo besprijekorno. U Južnoj Koreji je dobio još dvoje djece, a izabran je nekoliko puta u najbolju momčad lige. Razgranao je i ozbiljan posao s Južnom Korejom. Otvorio je turističku agenciju na drugom kraju svijeta i investira izvan nogometa.

Odradio je i dvogodišnji ugovor u Japanu i nakon sedam godina vratio se u HNL. Hajduk, Rijeka i sada Zadar...posljednji lopoči labuda iz Orašja. Drugog najpoznatijeg nogometnog labuda. Da je čuvao ovog prvog vjerojatno bi mu to bili dvoboji karijere, Utrecht je ipak prije 30-ak godina u nogometni profi svijet poslao najraskošnijeg...Marca Van Bastena.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider