Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nova pravila

Bit će novca, ali i reda: Panika među klubovima ipak nije opravdana?

Veliku zabrinutost hrvatske sportske zajednice izazvala je vijest kako nakon ulaska u EU profesionalni klubovi neće moći dobivati javni novac.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zbog te europske direktive sportski djelatnici najavljuju propast hrvatskih klubova. Ministarstvo sporta smiruje situaciju i poručuje - država će i dalje davati novac klubovima, ali u manjim količinama.

Za profesionalne klubove će biti ograničena sredstva iz potpora, ali će im biti omogućeno financiranje za mlađe uzraste te održavanje i korištenje sportske infrastrukture.

''Mišljenja smo kako se radi prvenstveno o transparentnom funkcioniranju, a ne o zabrani financiranja sporta'', kažu u ministarstvu.

Čelnici klubova zabrinuti zbog europskih pravila

Najviše se do sada raspravljalo o novcu poreznih obveznika koji dobiva najbogatiji klub Dinamo. No puno bi lošije prošli slabije stojeći klubovi. NK Osijek dobiva novac i od grada i od županije. Bez javnog novca u pitanju bi bio opstanak klubova, smatraju iz udruge prve nogometne lige.

''Svi smo zabrinuti i neće nam biti lako. Jer nismo u istom položaju. Recimo u prvoj talijanskoj ligi svaki prvoligaš dobije od njihove televizije 30 milijuna eura za jednu sezonu'', kaže Zdravko Josić, potpredsjednik udruge prvoligaša.

Od gradskog novca živi i rukometni klub Zagreb.

''Mislim da se tu malo zalijeće i da će se te odluke morat malo pročistiti. Ukoliko se to striktno ne raščisti što je što, tu će doći od kolapsa sporta i mi možemo sport zaboraviti. Jednostavno, ne vidim način na koji će klubovi opstati bez javnoga novca'', poručio je Zoran Gobac, dopredsjednik Hrvatskoga rukometnog saveza

Cibona je također financijski usko povezana s gradom Zagrebom. Bez javnog novca bi preživjela, ali bi se doveli u pitanje rezultati, smatra predsjednik kluba.

''Ono što mi znamo je da se Ruropskoj uniji javni novac također koristi za financiranje i vrhunskih sportskih klubova. Vidimo da u jednoj španjolskoj Real ne može bez javnog novca'', kaže Ivica Lovrić, predsjednik Cibone.

Ministarstvo sporta priprema rješenje o financiranju u skladu s EU direktivama. Kada ga donesu, znat će se tko će u uniji biti dobitnici, a tko gubitnici.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider