Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'A Halilović budućnost Barce'

Barcelonin trener u čudu: Hrvatska je doista nevjerojatna zemlja!

U Zagrebu je po prvi put na ovim prostorima održan seminar za trenere pod radnim nazivom „FC Barcelona Clinic for coaches“…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

„Doista je zadivljujuće kako u jednoj tako maloj zemlji kao što je Hrvatska postoji toliko iznimno talentiranih mladih nogometaša i općenito sportaša“, kazao nam je Isaac Guerrero, voditelj omladinske škole FC Barcelona i izvršni koordinator i kreator programa za treniranje FCB Escola, koji je u proteklih nekoliko dana boravio u Zagrebu, gdje se od 1. do 3. travnja po prvi put na ovim prostorima održao seminar za trenere pod radnim nazivom „FC Barcelona Clinic for coaches“.

Treneri iz cijele regije u Zagrebellu

Praktički dio seminara, koji je namijenjen za trenere koji žele usavršiti svoje nogometno znanje prema čuvenoj metodologiji nogometne škole Barcelone, održan je na terenima trening centra Zagrebello u Veslačkoj.

Barcelona kreće u rat: 'Žele nas uništiti jer dominiramo! Sad je dosta!'

Na seminaru je sudjelovalo tridesetak trenera iz cijele regije, među kojima smo zamijetili i bivšeg igrača Hajduka i španjolskog Cadiza Gorana Milanka, a više od polovice njih će dobiti trenerske certifikate s pečatom Barcelone te će ovog ljeta dobiti priliku raditi u Barceloninim regionalnim kampovima u Budvi, Makarskoj, Ptuju, Klagenfurtu i Sarajevu.

'Nisam na skrivenom zadatku'

Iako priznaje kako je u Hrvatskoj uočio mnogo darovitih mladih nogometaša pa i trenera, Guerrero ističe da nije došao kako bi pronašao talente vrijedne uključivanja u La Masiju, poznatu Barceloninu školu nogometa koju pohađaju samo pomno izabrani mladi nogometaši.

„Vjerujte, nisam na skrivenom zadatku“, smijući se odgovorio je Barcin stručnjak na naše pitanje ima li tajnih planova.
„Naš cilj je prije svega razmjena stečenih iskustava i znanja s ovdašnjim trenerima te širenje vrijednosti koje propagira Barcelona“, kaže Guerrero s kojim smo razgovarali netom nakon što je FIFA objavila da će kazniti Barcelonu zabranom obavljanja transfera u sljedeća dva prijelazna roka zbog nepravilnosti u potpisivanju inozemnih igrača ispod 18 godina.
„Nije to dobra vijest, ali treba još vidjeti o čemu se točno radi“, kaže Guerrero koji nije mogao odgovoriti hoće li to utjecati na već dogovoreni transfer velikog Dinamovog talenta Alena Halilovića u Barcelonu.

'Halilović budućnost Barcelone'

„Nadam se da neće. Vjerujem da će sve na kraju dobro ispasti i da će Fifa povući kaznu. Halilovića nisam imao prilike uživo gledati, ali znam da se radi o iznimnom talentu od kojeg u Barceloni mnogo očekuju u budućnosti“, poručio je Guerrero koji je u posljednjih nekoliko godina pet-šest puta posjetio Hrvatsku u sklopu programa održavanja Barceloninih kampova, a u kojima su sudjelovala brojna djeca s ovih prostora. Djeca su na djelu mogla vidjeti i osjetiti kako se radi u čuvenoj Barceloninoj školi nogometa, možda i najboljoj na svijetu, iz koje su izašli brojni svjetski asovi poput Lionela Messija ili Xavija Hernandeza.

Iako Guerrero ističe kako primarni cilj Barceloninih kampova, koji se organiziraju širom svijeta, nije „snimanje“ potencijalnih talenta za La Masiju, ipak je moguće da neki završe u slavnoj Barcinoj školi nogometa. Obično dva najtalentiranija polaznika programa budu nagrađeni odlaskom u Barcelonu i posjetom La Masiji. To ne znači da će i dobiti šansu u Barcinoj školi nogometa u koju se jako teško ulazi, ali nikad se ne zna.

La Masija izrodila prvake

Upravo je Barcina škola nogometa jedna od najzaslužnijih za uspjehe španjolske reprezentacije u posljednjih nekoliko godina. Poznato je da veći dio udarne momčadi španjolske reprezentacije koja je pokorila Europu i svijet sačinjavaju Barcelonini nogometaši koji su odgojeni u La Masiji. Guerrero smatra da je za eksploziju španjolskog nogometa najzaslužniji višegodišnji kontinuirani rad u omladinskim školama.
„Razna su tumačenja zašto je došlo do uspjeha baš u posljednjih nekoliko godina, ali nema tu neke posebne misterije. Jedina formula je naporan i stručan rad. Naravno, potrebno je i da se neke stvari poklope, darovita generacija i malo sreće koja je u sportu uvijek potrebna“, zaključio je Guerrero.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider