Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Odluka o jesenskom prvaku

'Jadranski derbi' velike važnosti: Pobjednik prekida Dinamovu dominaciju!?

Dugo godina Hajduk i Rijeka nisu igrali važniju utakmicu. „Jadranski derbi“ ovoga puta je i pravi derbi po položaju na ljestvici.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hajduk tri i pol godine nije pobijedio Rijeku, a čak više od četiri godine nije slavio protiv istog suparnika na svojem stadionu. Splićani danas imaju šansu okončati taj negativni niz na vjerojatno dobro popunjenom Poljudu.

'Teorija zavjere' koja 'objašnjava' zašto je Hajduk ispred Dinama

Dugo godina Hajduk i Rijeka nisu igrali važniju utakmicu. „Jadranski derbi“ ovoga puta je i pravi derbi po položaju na ljestvici. Nakon 14 odigranih kola, Hajduk je prvi sa 29 bodova, a Rijeka druga sa samo bodom zaostatka.

Važnost utakmice tim je veća što je apsolutni vladar hrvatskog nogometa u posljednjih deset godina, zagrebački Dinamo, izgubio u Parku mladeži, pa sada Hajduk i Rijeka imaju šansu pobjedom se odlijepiti od „modrih“ na pet odnosno četiri boda razlike, jer pretpostavlja se da će Dinamo u nastavku sezonu, kada završi natjecanje u Ligi prvaka i koncentrira se isključivo na HNL, „stisnuti gas“ i opet biti glavni favorit za osvajanje titule prvaka.

Tko izađe kao pobjednik iz derbija ima velike šanse postati jesenski prvak, a uz to si otvara nemale perspektive za ukupni trijumf. Nema sumnje da bi pobjeda bila snažan vjetar u jedra objema momčadima. U slučaju pobjede na valu euforije koja bi se začas stvorila među njihovim navijačima obje momčadi mogle biti odjahati jako daleko, možda i do samoga kraja.

U derbiju nema izrazitog favorita, što pokazuju i koeficijenti na kladionicima. Obje momčadi su u velikom naletu, Hajduk nije izgubio 11 kola zaredom, od jedinog poraza u Puli, a Rijeka nema nijedan poraz ove sezone i još je k tome u prošlom kolu srušila aktualnog prvaka na Rujevici. Hajduk bilježi četiri pobjede zaredom, a Rijeka tri. U prvom ovosezonskom međusobnom srazu odigrali su bez golova u Rijeci.

Damir Burić ne može računati na otprije ozlijeđene Ohandzu, Nižića i Pejića, a Matjaž Kek na kartoniranog Maleša i ozlijeđene Ikića i Jugovića. Buriću bi mogao imati na raspolaganju Velazqueza, dok će Balić i Vlašić gotovo sigurno biti spremni.

Vjerojatne postave:

Hajduk: Kalinić – Velazquez, Milović, Bilij, Milić – Jefferson – Sušić, Balić, Caktaš, Tudor – Vlašić.

Rijeka: Vargić – Ristovski, Mitrović, Samardžić, Zuta – Močinić, Radošević, Moises – Tomasov, Bezjak, Sharbini.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider