Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Novi svjedoci

Suđenje zbog potkradanja Hajduka: Kako se dijelio novac od transfera Bilića

Na Županijskom sudu u Splitu pod predsjedanjem suca Zorana Matulovića u nastavku suđenja bivšim čelnicima Hajduka, kojima se sudi zbog zlouporabe položaja i ovlasti kojom su napravili višemilijunsku štetu, saslušana tri svjedoka među kojima i nogometaš Mate Bilić, koji se zbog priprema kluba u siječnju nije mogao pojaviti u sudnici.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Mate Bilić je potvrdio kako je 1999. godine, kada je predsjednik kluba bio Željko Kovačević, od Ivana Maršića dobio 75.000 DEM na ruke, te dodao kako je prvooptuženi Kovačević imao korektne odnose s igračima. Bilić se nije mogao sjetiti načina ugovaranja njegove isplate jer mu je sve to vodio tadašnji menadžer Stipe Bradarić.

Drugi svjedok bio je Stipe Bradarić, tadašnji menadžer Mate Bilića i Zvonimira Deranje, i on je potvrdio da je Hajduk u svibnju 1999. godine Deranji isplatio 100.000 tadašnjih DEM, a Mati Biliću 75.000 DEM, te su svemu tome prisustvovali optuženi Ivan Maršić i Ivo Šurjak. Bradarić je sucu Matuloviću ispričao da je u to vrijeme Deranja bio u teškoj situaciji jer im je kuća bila zapaljena, pa su njegovi roditelji bili zainteresirani za popravak njegovog ugovora.

"U to sam se vrijeme bavio i ugostiteljstvom. Čest mi je gost bio Ante Letica, tadašnji direktor Brodomerkura koji je bio i u rodbinskoj vezi s Matom Bilićem. Bio je to uzoran čovjek koji je sve dogovorio s upravom Hajduka oko pisane odluke kluba o isplati mojih dvaju igrača. Na taj način kako sam tada radio sa ta dva igrača tako sam sada postupio i sa svojim sinom. Hajduk je došao na niske grane upravo zato jer se ne posluje kako treba", rekao je Bradarić.

Koliko je tko dobio od transfera Bilića

Objasnio je da je u to vrijeme transfer Mate Bilića bio četiri milijuna DEM od čega je klub trebao dobiti pola, no izmjenom je napravljen sporazum o novoj podjeli novca pa je Bilić dobio 1,5 milijuna DEM, a ostatak Hajduk. "Sjećam se da je tada time nezadovoljna bila Bilićeva majka", dodao je Bradarić.

Kao svjedok ispitan je i Ante Žaja koji je od 1975. do 1986. godine bio tajnik kluba, a u sporno vrijeme je zbog ljubavi prema Hajduku tamo volontirao. Nije znao ništa o postojanju crne blagajne, a izjavio je i kako misli da se sve radilo po zakonu. Ispričao je kako su mu nudili razne funkcije, no nije želio ništa prihvatiti. Sve mu je to bilo stresno još dok je bio tajnik, a nakon mjesec i pol dana koliko je u upravnom odboru pomagao u organizaciji kluba više nije imao nikakve obveze. Na odlasku iz sudnice Žaja je šestorici optuženika kazao: "Dečki, želim vam sreću jer ste bili Hajdukovci".

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva zbog više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju tereti Željka Kovačevića (59), Petra Reića (58), Ivana Maršića (63), Ivu Šurjaka (62), Velimira Strinića (53) i Ivana Zelića (66). Na teret im se stavlja da su kaznena djela činili u periodu od 1997. godine do 2000. godine kada su u nekoliko navrata predizali novac koji je bio namijenjen igračima Hajduka i tako napravili višemilijunsku materijalnu štetu.

U optužnici se među ostalim navodi kako su blagajničku dokumentaciju pronašli, a potom sakrili ili uništili. Predizanje novca su ovjeravali pečatom kluba i dio iznosa "pravdali" kao putne i osobne troškove oko organizacije utakmica i prihvata sudaca. Osim nogometaša Hajduka materijalno su oštetili i državni proračun, izvanproračunske fondove i proračunske jedinice lokalne uprave i samouprave.

Do sada su među ostalim svjedocima saslušani bivši član Upravnog odbora Jakša Marasović, bivši čelnik Hajduka Šime Luketin, bivši direktor Fredi Fiorentini, bivši član uprave Ante Dolić, te bivši igrač Zvonimir Deranja.

Suđenje se nastavlja u svibnju kada bi trebali biti saslušani financijski vještaci.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider