Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Otišao 'čovjek od gume'

Preminuo legendarni vratar Hajduka Vladimir Beara

Noćas je nešto prije tri sata u splitskoj bolnici preminuo Vladimir Beara, jedan od najboljih svjetskih vratara sredine 20. stoljeća...

Vladimir Beara bio je hospitaliziran na Klinici za plućne bolesti gdje preminuo u noći s nedjelje na ponedjeljak s navršenih 85 godina života...

Beara je jedna od najvećih legendi splitskog Hajduka za kojeg je nastupio 308 puta. Igrao je na Starom placu od 1947. do 1955. i osvojio tri naslova uključujući onaj legendarni iz 1950. godine kada je osnovana Torcida.

Član je prve od dvaju zlatnih generacija Hajduka (pedesete i sedamdesete) u kojoj je igrao s najvećim legendama kluba Franom Matošićem i Bernardom Vukasom.

Potom je u velikom skandalu prešao u Crvenu zvezdu gdje je branio sljedećih pet godina. Zatim je karijeru nastavio u inozemstvu, prvo Alemanniju pa Victoriju Koln.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 60 utakmica među kojima su Svjetska prevenstva u Brazilu 1950., u Švicarskoj 1954. i Švedskoj 1958. Dobitnik je srebrne medalje na Olimpijadi 1952. godine u Helsinkiju - u finalu obranio je penal Ferencu Puskásu!

1953. igrao je za FIFA-inu reprezentaciju u susretu Ostatak Europe-Engleska. Konačni rezultat utakmice, koja se igrala na Wembleyu: 4:4, ali Beara, koji je branio jedno poluvrijeme, primio je samo jedan gol; ostala tri je primio austrijski golman Zeman.

Jedan od najboljih svjetskih vratara svih vremena Lav Jašin je u jednoj prilici primajući priznanje za najboljeg europskog vratara izjavio:

"Za mene je najbolji vratar Vladimir Beara"

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider