Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
300. godišnjica Alke

Hajduk i Viteško alkarsko društvo potpisali suradnju

Hrvatski nogometni klub Hajduk i Viteško alkarsko društvo (VAD) Sinj su u Splitu, povodom ovogodišnjeg obilježavanja 300. godišnjice sinjske Alke, potpisali povelju o suradnji.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik kluba Marin Brbić je tom prilikom rekao da samo ime Hajduk na određeni način ima vezu s gradom Sinjom i Alkom.

"Profesor Barač je preko časnog Andrijice Šimića 1902. godine našem klubu dao ime. Velike su spone Hajduka i Alke, te cetinske krajine, pa ćemo ovom poveljom sve pokušati ozakoniti i ući u nekakav 'brak'", kazao je Brbić i dodao da su ljudi cetinske krajine oduvijek bili veliki dio njihova srca, te da Hajduk potpisivanjem povelje na taj način još jednom prilazi njima, ali i oni Hajduku.

Predsjednik VAD-a Stipe Jukić otkrio je kako je većina alkara i njihovih momaka članovi Torcide, te da su imali "problem" koga će sa sobom povesti u Split na potpisivanje povelje s Hajdukom s obzirom da su svi željeli ići.

"Alka je projekt koji je nadišao prostore Sinja i cetinskog kraja, županije i Hrvatske. Ulaskom u UNESCO mi smo postali nematerijalni spomenik kulturne baštine. O Hajduku nemamo što govoriti. Zna se da je već odavno prešao nacionalne okvire i mislim da potpisivanjem povelje te dvije institucije daju određeno značenje cijelom našem području i hrvatskoj državi. Čast mi je i zadovoljstvo da danas ovo potpisujemo", izjavio je Jukić rekavši kako se nada i drugim suradnjama od gospodarske i kulturne, pa sve do sportske.

U povelji koju su potpisali stoji:

"U povodu 300 godina veličanstvene pobjede 1715. do 2015., sinjskih vitezova uz bratstvo dalmatinskih Hajduka zaštitnika slabijih koji se staviše u obranu svoga naroda nad moćnim osvajačima da se sačuva sve ono najljepše u našem narodu; junaštvo, čojstvo, ljubav za slobodom, prkos moćnome i zaštita slabome i zauvijek otrgne zaboravu. U zalog budućim pokoljenjima na čast, ponos i diku".

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider