Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Francuzi sačuvali jedinicu

FOTO Albanija povijesnom pobjedom ostala u igri za prolaz

Odigrano je treće kolo skupine A na Europskom prvenstvu u Francuskoj.

U trećem kolu skupine A Europskog prvenstva u Francuskoj Albanija je pobijedila Rumunjsku 1:0 dok su Švicarska i Francuska odigrali 0:0.

Pobjednički pogodak za Albance postigao je Armando Sadiku u 43. minuti. Albanci sada kao trećeplasirani s tri boda čekaju rasplet u ostalim skupinama, dok je Rumunjska s jednim osvojenim bodom ispala.

U utakmici u kojoj je samo pobjeda vrijedila za obje reprezentacije, Albanci su stigli do povijesne pobjede i to posve zasluženo jer su igrali bolje i imali više prilika. Bila je je i prva pobjeda Albanaca nad Rumunjima u njihovoj desetoj međusobnoj utakmici.

Sadiku presudio Rumunjima

Već u prvim minutama Rumunji su uputili dva opasna udarca, a Albanci su napravili dva vrlo gruba starta. Albanci su u 23. minuti izveli brzu i preciznu kontru, Lila je ubacio do Lenjanija koji s dva metra puca iznad vrata i upropaštava odličnu priliku. U 35. minuti nova prilika za Orlove, Memushaj iz blizine puca snažno, a vratar Tatarusanu odbija u korner. Za Albance je treća prilika bila i sretna u 43. minuti - Memushaj je ubacio s desne strane, a napadač Sadiku pokraj neodlučnog vratara Rumunja glavom pogađa mrežu za povijesni, prvi gol Albanaca na velikom natjecanju.

U 56. minuti je teže ozlijeđen napadač Rumunjske Alibec, a u 59. minuti je prvi puta na EURU ušao igrač Rijeke Balaj. Rumunji ne uspijevaju stvoriti priliku, a novi promašaj za Albance uslijedio je u 63. minuti kada je dobar pokušaj Memushaja obranio Tatarusanu. U 76. minuti Rumunji su su konačno došli do šanse, a Andone je zatresao gredu.

U dvoboju između Švicaraca i Francuza neodlučeni rezultat odgovarao je objema reprezentacijama, jer Francuska je njime osigurala prvo mjesto u skupini, a Švicarska nastavak natjecanja i to s drugog mjesta.

Francuzi gađali prečke i sačuvali jedinicu

Francuska je prolazak u osminu finala osigurala već nakon 2. kola, pa je izbornik Didier Deschamps odlučio odmoriti svoju dvojicu najboljih igrača u dosadašnjem tijeku EURA, Dimitrija Payeta i Oliviera Girouda.

No, i bez svog udarnog dvojca Francuska je u prvom poluvremenu bila bolji suparnik, a poglavito je raspoložena bila njezina programirana prva zvijezda Paul Pogba. Veznjak Juventusa je u razmaku od samo pet minuta čak tri puta opasno zaprijetio švicarskom golu. Njegov udarac sa 20-ak metara iz 12. minute vratar Sommer je uz malu nesigurnost odbio preko grede, samo minutu potom Pogba je uputio jak udarac iskosa s lijeve strane, ali Sommer je bio na mjestu, da bi najbliže postizanju pogotka Pogba bio u 17. minuti kada je iz punog trka pucao sa 25 metara, a Švicarsku je spasila greda.

O dominaciji Francuske govori i podatak o njezinih devet kornera u prvih 45 minuta u odnosu na dva Švicarske. Ipak, najbolja švicarska prilika u prvom poluvremenu dogodila se nakon udarca iz kuta kada je Schar pucao glavom, a Djourou se nije najbolje snašao na dva metra od gola.

Početkom nastavka Švicarska se oslobodila pritiska, te se igra preselila na polovicu terena koji pripada Francuskoj. No, posjed lopte nije rezultirao i prilikama za pogodak, već je prvu ozbiljniju priliku imala Francuska u 57. minuti. Nakon kombinacije s Pogbom i Gignacom Antoine Griezmann je pucao s vrha kaznenog prostora pod gredu, a švicarski vratar Sommer je bio spreman i na tu opasnost.

Raspored, rezultati i tablice

Potom je uslijedilo razdoblje mirne igre sve dok u 75. minuti Sissoko nije prošao po desnom krilu i ubacio u kazneni prostor gdje je na drugoj vratnici natrčao Payet i silovitim udarcem uzdrmao gredu.

RUMUNJSKA - ALBANIJA 0:1

Strijelci: 0:1 Sadiku (43)

Pred 50.000 gledatelja na Stade des Lummieres sudio je Čeh Pavel Kralovec

RUMUNJSKA: Tatarusanu - Sapuranu, Chiriches, Grigore, Matel - Prepelita (Sanmartean, 46), Hoban - Popa (Andone, 68, Stanciu, Stancu - Alibec (Torje, 56).

ALBANIJA: Berisha - Hysaj, Ajeti, Mavraj, Agolli - Abrashi, Basha (Cana, 83), Memushaj - Lila, Sadiku (Balaj, 59), Lenjani (Roshi, 77)

FRANCUSKA - ŠVICARSKA 0:0

Stadion Pierre Mauroy

GLEDATELJA: 45.000

SUDAC: Skomina (Slovenija)

FRANCUSKA: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Sissoko, Cabaye, Pogba - Coman (Payet, 63), Gignac, Griezmann (Matuidi, 77)

ŠVICARSKA: Sommer - Lichtsteiner, Schaer, Djourou, Rodriguez - Behrami, Xhaka - Shaqiri (Fernandes, 79), Džemaili, Mehmedi (Lang, 86) - Embolo (Seferović, 74)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider