Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'luka je jedinstven'

VIDEO Bilić nahvalio reprezentaciju, podržao Čačića i prognozirao

Bivši izbornik Hrvatske bio je poseban gost dodjele Hrvatskog nogometnog Oscara, koji zajednički dodjeljuju Hrvatska udruga Nogometni sindikat i dnevni list Sportske novosti

Hrvatska nogometna reprezentacija stigla je ovog utorka u hotel Barriere du Golf u mjestu Deauville gdje će boraviti za vrijeme Europskog prvenstva u Francuskoj. Tri dana ostala su do početka Eura, a gdje vidi Hrvatsku i kakve joj šanse daje otkrio je bivši izbornik Slaven Bilić u razgovoru s novinarom Nove TV Vladom Bobanom.

* Tri dana prije početka Eura. Kako Slaven Bilić vidi našu reprezentaciju? Dvije lagane pobjede u prijateljskim utakmicama i jak igrački kadar. Prognoza?

"Stvarno mislim da smo dobri. Na papiru nikad nismo bili jači. Imamo igrače u najvećim klubovima koji su nositelji igre u njima. Imali smo i prije takvih igrača, ali nisu bili ključni igrači momčadi kao Modrić, Rakitić, Mandžukić, Srna, koji je već institucija, Perišić, Brozović, Ćorluka... zaboravit ću nekoga jer ih toliko ima", rekao je Bilić novinaru Nove TV Vladi Bobanu.

"Na papiru to djeluje jako impresivno. No svako svakog može pobijedit. Ima reprezentacija koje su na papiru malo bolje od nas ili malo lošije, ali to ne znači ništa. To je papir. Nešto veliko nikada nije izašlo iz nečeg prosječnog. Ako se vraćamo u '98. imali smo minimalno trojicu igrača koji su bili vanserijski. Šuker je bio najbolji strijelac Svjetskog prvenstva i bez toga mi ne bi bili treći. Imali smo Asanovića, koji je odigrao briljantno, imali smo i Ladića koji nas je sigurno u tri utakmice spašavao. Obrana protiv Japana, dvije obrane protiv Njemačke i 22 protiv Nizozemske. Potrebna je i sreća na kraju krajeva. Ako se sve to spoji, onda je zaista sve moguće", smatra bivši izbornik Hrvatske.

Legendarnih11

* Kako protiv Terima (Turske)?

"Nisam ni sam pametan. Jako ih dobro poznajem jer sam proveo dosta vremena tamo. Jako cijenim Fatiha Terima, puno smo pričali, vrlo je hrabar kao uostalom i cijela nacija. Kako protiv Turske? Ne smije ih se pustiti da dođu s loptom na našu polovicu jer onda stvarno znaju igrati. Mi smo ih u Istanbulu dobili (3:0) jer smo im ipak prepustili posjed lopte, ali ne previše, a onda su Mandžo i Olić vrebali zadnju liniju. Imali smo sreće da smo zabili pogodak u drugoj minuti. Na papiru smo bolji od Turske, no oni su dovoljno dobri da nas pobjede u jednoj utakmici", upozorava Bilić.

* Razgovarao je s izbornikom Antom Čačićem.

"Bio je u Londonu s delegacijom na jednoj utakmici i tamo smo dosta dugo pričali. Ovdje smo samo kratko porazgovarali. Treba mu dati veliku podršku, jer je to čovjek koji nas vodi na Euro. Pričao sam s njim i prije Londona par puta, kolege smo i vidi se da zna što radi. Ima svoju viziju, svoj put, jasan je, vrlo je miran... Igrači s kojima sam na vezi mi kažu da ga izuzetno poštuju", tvrdi Bilić.

Nakon odlično odrađene prve sezone s West Hamom u engleskoj Premierligi očekuje ga druga u kojoj mora potvrditi svoju menadžersku kvalitetu. U premijernoj je sezoni uzeo 'skalp' svim engleskim velikanima, a od ljeta na klupu Manchester Cityja dolazi po mnogima najbolji trener današnjice Pep Guardiola.

Ivica Medo

* Jel li Guardiola idući skalp?

"Bit će vrlo interesantno. Po prvi put se više govori o menadžerima nego o igračima ususret novoj sezoni. Dolazi Guardiola, vraća se Mourinho i živit će u istom gradu. Od Kloppa se u ovoj sezoni očekuju velike stvari jer će imati momčad koju je on složio. U prvoj je sezoni imao Rodgersovu momčad. Conte dolazi u Chelsea".

Nakon 112 godina igranja na Boleyn Groundu West Ham se seli na Olimpijski stadion.

"Dobar je stadion. Iako meni je iskreno žao. Naš je stadion specifičan i on je tvrđava. Tribine te ne čupaju od navijača i mnogi gostujući igrači kažu da im nije ugodno doć na naš stadion igrati. Sad će to biti drugačije. Sad će to biti sve samo ne domaći teren. Klub ako želi ići naprijed mora imati te moderne arene koje na kraju imaju svoje prednosti", kaže menadžer 'čekićara'.

Luka Modrić, dobitnik nogometnog Oscara, rekao je da mu je Bilić najdraži trener.

"Luka je jedinstven. Ja ga jako dugo poznajem. Asananović i ja kada smo ga spazili još dok je igrao za mladu reprezentaciju smo se međusobno gurkali jer smo shvatili da je jako specifičan. No on je u konačnici iznenadio jer je nevjerojatno što je sve napravio i postigao. Izuzetno mi je drago da je ostao isti i da se nije promijenio. Ne samo da je nešto napravio, već je to ove godine ponovio (osvojio Ligu prvaka po drugi put s Realom). Za to nije dovoljan samo talent već i karakter. Tko god poznaje obitelj Modrić reći će da drugačije nije moglo ni biti jer je riječ o fenomenalnim ljudima", zaključio je Bilić.

Intervju Slavena Bilića s novinarom Nove TV Vladom Bobanom pogledajte u našoj galeriji.

Golmanija

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider