Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
25 ili 26?

Čačićev popis za Euro: Lovrena neće biti, ali vraća se Strinić!

Izbornik Ante Čačić u ponedjeljak će javnosti priopćiti koga vodi na pripreme za Euro.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Za ponedjeljak u 12.30 najavljena je press konferencija Ante Čačića na kojoj će izbornik predstaviti popis kandidata za nastup na Euru 2016. te program priprema hrvatske reprezentacije uoči odlaska u Francusku. Posljednjih tjedana, čak i mjeseci, špekuliralo se u medijima koga će sve od sigurnih i onih manje sigurnih Čačić povesti na najmasovnije Europsko prvenstvo u povijesti.

Posljednjih dana, više nego ikad, kroz neke medije bliske savezu stižu poruke koje se mogu protumačiti kao jasni signali da će dogoditi iznenađenje. To neće biti pozivanje Dejana Lovrena koji se posvađao s Čačićem (a možda i nekim drugim) iako je u zadnje vrijeme stoper Liverpoola u fantastičnoj formi, možda i najboljoj od naših braniča.

Izbornik bi u ponedjeljak trebao objaviti popis od 25 ili 26 imena s kojima će se uigravati u prvom dijelu priprema u Termama Sveti Martin. Na njemu se možda neće naći imena Luke Modrića i Matea Kovačića, koji s Realom Madridom igraju finale Lige prvaka tek 28. svibnja. To je dan nakon prijateljske utakmice s Moldavijom u Koprivnici.

Pretpostavlja se da bi obojica, ili samo Luka, mogli dobiti koji dan odmora pa bi si reprezentaciji mogao/mogli pridružiti tamo pred utakmicu sa San Marinom u prvom tjednu lipnja.

Srećom, izbornik je izgleda shvatio kako je kratak popis od 20 imena za utakmice s Izraelom i Mađarskom bio pogreška. Sada želi imati dovoljno nogometaša za dvije momčadi na treningu, što je minimum logike, a jedino nije jasno hoće igrači Reala biti na prvotnom popisu 25/26-orice ili ne.

Ipak imamo lijevog beka - Strinića

Jedan od onih koji je putem medijskih poruka izbornika očigledno dobio zeleno svjetlo je Ivan Strinić. Očito su silna uvjeravanja većeg dijela struke, medija pa i navijačkih anketa uvjerili Čačića kako je suludo među 23 nogometaša ne povesti niti jednog jedinog lijevog bočnog. Koliko god to mjesto bilo problematično, jedan lijevi bek apsolutno mora biti u reprezentaciji.

Strinić je prošli Euro u Poljskoj odigrao vrlo dobro. Prošle su od tada četiri godine, ali nije baš toliko loš da ne može ni konkurirati na pripremama za tu poziciju. Igra čovjek u jednom Napoliju, gdje možda nije prvi izbor, ali je odigrao desetak susreta od kojih je jedan gledao i izbornik. U prilog ovom preokretu ide i otvaranje još jednog mjesta u obrani nakon svađe s Lovrenom.

Čačić razmišlja o Eduardu, ali...

Za Sportske novosti je Čačić otkrio kako intenzivno razmišlja i o Eduardu da Silvi. Napadač Šahtara u odličnoj je formi ove godine, baš kao i Andrej Kramarić, a navodno je samo pitanje hoće li Dudu pristati na povratak u reprezentaciju. Podsjećamo, sam se oprostio nakon Mundijala u Brazilu, ali i njegovog oproštajnog pisma jasno se dalo zaključiti kako je to uradio s velikim ogorčenjem.

''Nastupe za hrvatsku reprezentaciju pamtit ću samo po lijepom. Ne mogu ipak ne reći da nije bilo teških, a za mene osobno u posljednjih nekoliko godina i vrlo gorkih, grubih trenutaka. Ne mogu se oteti dojmu da su takvi gorki trenuci posljedica djelovanja osoba koje formalno nisu dio reprezentacije, ali imaju stvarno velik utjecaj na njezin rad i njezine vodeće ljude. Smatram da sam zbog toga lišen poštenog i pravednog tretmana'', napisao je prije dvije godine, između ostalog, Eduardo.

Nedavno je priznao kako je njegov sudski spor sa Zdravko Mamićem pri kraju i kako je blizu miran prekid njihovih pravosudnih okršaja. No, Eduardo ne ide na Euro jer se oprostio od reprezentacije.

Tko će otpasti od igrača Dinama koji se spominju u medijima

Pitanje je koga će Ante Čačić uvrstiti na popis od nogometaša Dinama. S Maksimira svako malo raznim kanalima stigne neka poruka tko bi trebao na Euro, a Čačić te poruke sigurno čuje iako tvrdi kako na njega nitko ne može utjecati.

Mladi Ante Ćorić favorit je mnogih, neki tu vide Marka Roga, a na prošlim akcijama tu je bio i Domagoj Antolić. Čini se kako je ovaj potonji, iako igra sasvim korektno, nekako najmanje potreban ovoj reprezentaciji. Tu su ispred njega Luka Modrić, Milan Badelj, Marcelo Brozović i Mateo Kovačić te sumnjamo da će ga Čačić koristiti. A sjećate se one njegove kako neće voditi iskusne da sjede na klupi…

S druge strane, Dinamov Marko Pjaca uspio je vratiti odličnu formu prije loma ključne kosti na derbiju i siguran je putnik u Francusku, kao i Gordon Schildenfeld čije je iskustvo potrebno u obrani.

Tko će se naći na popisu u ponedjeljak:

Vratari: Subašić, Kalinić, Vargić

Obrana: Ćorluka, Vida, Srna, Schildenfeld, Vrsaljko, Jedvaj, Strinić?

Vezni red: Modrić, Rakitić, Badelj, Brozović, Kovačić, Halilović?, Ćorić?, Antolić?, Rog?

Napad/krila: Mandžukić, Kalinić, Perišić, Pjaca, Kramarić, Čop?, Eduardo?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider