Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Utakmica istine

Hrvatska uvjerljivo najgora protiv reprezentacije koja vrijedi 353 milijuna eura

Hrvatska nogometna reprezentacija je od svoje prve službene utakmice protiv SAD u listopadu 1990. godine igrala protiv 58 reprezentacija i uvjerljivo najgori učinak ima protiv Portugala.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska i Portugal igrat će ove subote (21.00) u Lensu u osmini finala Eura. U tri međusobne utakmice upisali smo tri poraza bez postignutog pogotka i ukupnu razliku pogodaka 0-6. Pritom je samo prva bila službena, a druge dvije prijateljske utakmice.

Bez pobjede smo i protiv Brazila, no u tri utakmice izborili smo barem jedan remi.

Prvi hrvatsko-portugalski dvoboj odigran je na Europskom prvenstvu 1996. godine u Nottinghamu. Hrvatska je i prije ove utakmice osigurala prolaz u četvrtfinale, pa je Miroslav Blažević odlučio odmoriti dio igrača. Sve je rezultiralo uvjerljivom portugalskom pobjedom (3-0), a golove su nam postigli Luis Figo (4), Joao Pinto (33) i Domingos (88).

Hrvatska je potom ispala u četvrtfinalu od Njemačke (1-2), a Portugal je izgubio od Češke (0-1).

Sljedeći susret odigrali smo 2005. godine kada je Portugal u prijateljskom susretu u Coimbri slavio 2-0, golovima Petita i Paulete. Od sadašnjih hrvatskih reprezentativaca u sastavu je bio Dario Srna, momčad je vodio Zlatko Kranjčar, dok je kod Portugala nastupio Cristiano Ronaldo.

Ivica Medo

Najsvježiji susret datira iz lipnja 2013. godine. Portugal je u prijateljskom dvoboju u Ženevi pobijedio 1-0, a pogodak odluke zabio je Ronaldo u 36. minuti. Ta je utakmica ostala upamćena po nastupu Alena Halilovića koji je postao najmlađi debitant u povijesti hrvatske vrste. Hrvatsku reprezentaciju je predvodio izbornik Igor Štimac.

Portugalska nogometna reprezentacija vrijedi 353 milijuna eura, dok su Vatreni vrijedni 288 milijuna eura prema podacima portala transfermaarkt.

Najvrijedniji igrač u portugalskim redovima, ali i na cijelom turniru je Cristiano Ronaldo koji vrijedi 110 milijuna eura. Veznjak lisabonskog Sportinga William Carvalho vrijedi 26, a njegov klupski kolega Joao Mario, veznjak Benfice Renato Sanchez, te veznjak Valencije Andre Gomes po 20 milijuna eura.

Našu reprezentaciju predvodi Luka Modrić koji vrijedi 50 milijuna eura. Ivan Rakitić je procijenjen na pet milijuna eura manje, a Ivan Perišić na 21 milijun eura. Zatim slijede Mateo Kovačić (20 milijuna eura), Mario Mandžukić (19) i Marcelo Brozović (18)...

Prosječna vrijednost igrača portugalske reprezentacije je 15,3 milijuna eura, a u hrvatskoj vrsti je 12,5 milijuna eura.

Raspored, rezultati i tablice
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider