Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Terim zavapio

Turci imaju problema! Je li ovo velika šansa za Hrvatsku?

Uoči okršaja s Hrvatskom na Parku prinčeva turski izbornik Fatih Terim otkrio je da je bilo problema u kampu turske reprezentacije...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Izbornik Fatih Terim i ponajbolji turski nogometaš Hakan Calhanoglu gostovali su na press-konferenciji turske reprezentacije. Calhanoglu je prvi odgovarao na pitanja novinara.

*Ima li favorita u skupini?

"Svi smatraju da je Španjolska favorit u skupini, oni su za mnoge favoriti cijelog Eura zajedno s nekoliko velesila. Može biti da je tako, ali mi smo koncentrirani isključivo na prvu utakmicu i ne razmišljamo tko je favorit. Želimo sve pobijediti".

Calhanoglu bi u 4-2-3-1 sustava trebao igrati na desnom krilu.

*Odgovara li vam pozicija na kojoj ćete igrati?

"Izbornik me nekad me stavi na desnu stranu, nekad u sredinu, a ponekad i na lijevu stranu. To je trenerova odluka, a ja želim odigrati što bolje mogu gdje god da me postavi".

* Što mislite kako ćete odigrati sutra?

"Pričao sam s trenerom i on mi je rekao da mogu igrati dobro u ovom sustavu. Izgubili smo samo jednu utakmicu od zadnjih 16. To je veliki uspjeh. Imamo nekoliko mladih igrača, dobro komuniciramo na terenu. Nadam se da ćemo sutra izboriti pozitivan rezultat".

Ivica Medo

* Vi ste poznati u Njemačkoj kao nogometaš koji spada u skupinu „umjetnika“.

"Mnogi misle da sam umjetnik", smije se Hakan.

"To ne znači puno, trener zna što želi od mene".

Fatih Terim se ovdje uključio:

"Hakan je naš vrlo važan igrač, on je pravi gospodin i džentlmen".

* Što mislite o Emreu Moru koji je nedavno potpisao za Borussiju Dortmund?

"On je vrlo talentiran igrač. Ja sam imao sličan put. To je velika šansa za njega. On je ovdje s nama, ne znam hoće li mu izbornik dati šansu, ali sigurno je da može postati veliki nogometaš".

Uslijedilo je pitanje o Buraku Yilmazu, prvom napadaču Turske koji je karijeru nastavio u Kini.

"On nije dugo bio s nama, mislim da će mu trebati vremena da se prilagodi. Burak je imao nekih fizičkih poteškoća, ali mi ćemo mu pomoći. Nadam se da će puno doprinijeti. Kad je potpuno fizički spreman, može puno pomoći".

Legendarnih11

* Ponovno su uslijedila pitanja Calhanogluu. Mnogi hrvatski reprezentativci kažu da ste najopasniji turski igrač. Što kažete na to?

"Svi smo opasni, nikad se ne zna tko će iskrsnuti. U našoj momčadi svi mogu napraviti neki veliki potez. Laska mi to da misle kako sam najopasniji, ali ja mislim da sam samo dio momčadi, koja sutra mora biti kompaktna i tvrda. Moramo se boriti 90 minuta. Ako tako budemo igrali, dobit ćemo utakmicu".

* Jeste li spremni i hoće li sredina terena biti odlučujuća?

"Osjećam se odlično, potpuno sam spreman. Pokušat ću odigrati najbolje što mogu, ali bit će teško, moramo biti koncentrirani cijelu utakmicu. Hrvatska ima vrlo iskusne igrače. Ako ćemo imati dobar dan, kreirat ćemo šanse. Kad imamo dan, možemo pobijediti svaku momčad", zaključio je Hakan Calhanoglu i požurio na trening turske reprezentacija na Parku prinčeva.

* Terim je imao zanimljiv uvod. Održao je pripremljeni govor na početku svog izlaganja.

"Mi smo velika država, imamo bogatu povijesti i tradiciju. Francuska nas je ugostila na najbolji mogući način. Hvala na svemu! Moram pohvaliti sve, sigurnost je maksimalna, sve funkcionira na fantastičan način. Hvala i Uefi, vidim veliku profesionalnost svih ljudi koji su u kontaktu s nama. Svi rade perfektan posao, svi nam žele ugoditi. Dakle, imamo sve uvjete da napravimo što smo zamislili", kazao je među ostalim turski izbornik.

* Bojite li se terorističkih napada? Turska ima negativnih iskustava u posljednje vrijeme.

"Ne možemo biti indiferentni, znamo što se događalo. Bilo je incidenata na dan utakmice s Češkom, bilo ih je i na još nekim utakmicama. Smatram da se ne ni trebali vraćati na ove stvari".

Opet je uslijedilo pitanje o Emre Moru, novoj mladoj zvijezdi turske reprezentacije, ali ovaj put od strane njemačkog novinara.

"Jednom prilikom dobio sam informaciju da ima jedan veliki talent. Otišao sam u Dansku da ga vidim. Prišao sam mu na prijateljski način. Nismo se prvi put sastali jer se ozlijedio, ali dobio sam izvješće o njemu. Shvatio sam da nije uobičajen nogometaš. Mora još fizički ojačati, ali mislim da ima veliku šansu postati sjajan igrač. Mislim da mu je Borussia Dortmund dobar odabir. Sretan sam da ga imamo u reprezentaciji".

Golmanija

* S vama na čelu Turska je na zadnjem Euru na kojem je nastupila bila hit prvenstva. Što sada očekujete?

"U Austriji smo imali sjajan turnir, bili smo blizu finala. Ako prođemo skupinu, to će biti već uspjeh. Onda ćemo drugačije gledati na ostatak turnira. Prva stepenica je najvažnija".

* Što mislite o hrvatskoj reprezentaciji? Gdje je najjača?

"Hrvatska je jedna od najvažnijih momčadi na ovom prvenstvu. Vrlo je poštujemo, Hrvatska ima veliku tradiciju, uvijek ima dobru momčad. Na ovom prvenstvu ima dva ili tri kvalitetna igrača na svakoj poziciji. Hrvati imaju veliki izbor igrača i svjesni su da mogu napraviti dobar rezultat. Ako Hrvatska prođe skupinu, može napraviti jako puno".

* A Turska?

"Mislim da imamo stvarno dobru generaciju. Izabrali smo ih jednog po jednog. Morate se sjetiti što su mediji pričali nakon poraza od Brazila. Trebate vrijeme da napravite dobru kombinaciju mladih i starih. Dobru generaciju treba dočekati, sastaviti je u dobru kombinaciju. Nije to lako, to treba napraviti. Mislim da smo napravili veliki posao, uložili smo puno truda. Ako Emre počne u prvih 11, bit ćemo najmlađa momčad na Euru. Mnogo igrača može se dobro prodati nakon Eura. To je veliki motiv. I Hrvatska ima dobre igrače, i oni su imali velikih poteškoća. Mladi igrači trebaju vremena da dobiju iskustvo. Dao sam mlađima dosta minuta u posljednjim prijateljskim utakmicama".

Terim je potom naglasio:

"Možemo igrati s jednim napadačem ili s dva napadača, ili bez napadača. Imamo dosta opcija".

* Jeste li se odlučili za početnih sastav?

"Oko 11.30 priopćio sam momcima tko će igrati. Dakle, 24 sata prije utakmice. Igrat ćemo s jednim napadačem, imamo mogućnost odigrati i s dva napadača. Moramo popraviti neke detalje, moramo doraditi neke stvari".

* Darijo Srna kaže da to neće biti revanš za 2008.

"Znamo da su Hrvatska i Turska dosta igrale međusobno. Bilo je i pobjeda i poraza. Sjećam se našeg poraza u Istanbulu, ja sam tada bio trener Galatasaraya. Mislim da je Srna u pravu, nije to neki revanš. Hrvati su naši prijatelji. Pozivam obje strane, sve navijače da uživaju u nogometu".

benGOLka

* Arda Turan se baš i nije naigrao u dresu Barcelone. Je li to dobro ili loše za Tursku?

"Da, to je istina, nije igrao previše u zadnjem razdoblju. I kada nije mogao igrati bio sam s njim u kontaktu i bodrio ga. Jasno da bi bilo bolje da je igrao više. Španjolski mediji su uvijek kritizirali Ardu kada bi Barca izgubila. On je uvijek jedan od ključnih igrača za našu momčad bez obzira na sve. Mislim da ćemo još jednom vidjeti zašto je on naš najbolji i najvažniji igrač. Imao je nekih zdravstvenih problema, ali siguran sam da će sutra biti potpuno spreman. On je igrač koji bi uvijek bio u momčadi mojih snova".

* Uslijedilo je vrlo zanimljivo pitanje turskog kolege. Jesu li igrači mentalno spremni za sutrašnju utakmicu? Traje prijelazni rok, mediji su puni priča o transferima, menadžerima, razno-raznim kombinacijama...

"Poznajete dobro stvari oko reprezentacije. Napravili smo sve da naši igrači budu potpuno fit, i fizički i mentalno, ali teško je uvijek pogoditi. Najgore je za igrača da razmišlja o novom klubu u lipnju. Sve ove vijesti, toliko je neistina, morali bi o svemu toliko misliti i analizirati da to nema smisla. Moramo biti ujedinjeni, ako ne, ići će sve u suprotnom smjeru. Što se tiče njihovih privatnih života, nema smisla da se pišu neistine, to utječe na igrače. Mi radimo sve da budu koncentrirani. Štetimo jedan drugome, imali smo nekoliko poteškoća za vrijeme priprema. Ne mogu sve podijeliti s vama, ali imali smo problema, to je istina. Ali, mi smo se pripremili koliko možemo...", pomalo rezignirano zaključio je Terim.

Turci očito imaju problema na koje ni hrvatski nogomet i reprezentacija nije imuna.

Raspored, rezultati i tablice
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider