Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
bale 'asistirao'

Wales autogolom izborio četvrtfinale Eura!

Nakon Poljske u četvrtfinale Europskog prvenstva u Francuskoj plasirala se reprezentacija Walesa...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nogometni reprezentativci Walesa izborili su četvrtfinale Europskog prvenstva nakon što su s minimalnih 1:0 slavili protiv Sjeverne Irske. Jedini pogodak na susretu zabio je sjevernoirski reprezentativac Garetha McAuley.

Obje su reprezentacije oprezno ušle u svoj premijerni nastup u nokaut fazi završnice Europskog nogometnog prvenstva, misleći prvenstveno o tome kako će suparnika spriječiti u napadačkim aktivnostima. Iz takvog pristupa rodilo se malo prilika u prvom poluvremenu, a konkretnije su bile prijetnje Sjevernih Iraca.

Irski veznjak Dallas je u 10. minuti dobro i precizno pucao s ruba kaznenog prostora, ali je velški vratar Hennessey uspio odličnom intervencijom spriječiti pogodak. U 22. minuti Irci su zaprijetili preko Warda, ali je kod njegovog udarca pod gredu Hennessey ponovno odlično reagirao.

Jedina prijetnja Velšana u prvom dijelu završila je pogotkom koji je opravdano poništen. U 19. minuti Vokes je spustio loptu glavom za Ramseyja, koji je s pet metara proslijedio loptu u mrežu, ali se pritom našao u zaleđu.

Golmanija

Velški izbornik Chris Coleman već je u prvoj polovici drugog poluvremena krenuo s osvježenjima u momčadi, a Hal Robson-Kanu i Jonathan Williams donijeli su njegovoj momčadi više napadačke konkretnosti. Prvu prijetnju Walesa vidjeli smo u 53. minuti, kad je Aaron Ramsey odličnom dugom loptom pronašao Vokesa koji je s 11 m glavom pucao pokraj vratnice.

U 58. minuti je Gareth Bale, kojeg su Irci dobro zatvorili, uspio izboriti slobodan udarac na 27 m udesno od irskih vrata, otprilike s istog mjesta s kojeg je zabio Slovacima i nešto bliže od mjesta s kojeg je uspio svladati engleskog vratara Joea Harta. Baleov udarac je ponovno bio lukav, 'suhi list' preko živog zida, ali je irski vratar McGovern bio spreman i odbio loptu.

Sve aktivniju napadačku igru Wales je okrunio pogotkom u 75. minuti. Samo na trenutak je Baleu na lijevoj strani ostavljeno malo više prostora. Najbolji velški nogometaš je bez oklijevanja uputio oštar centaršut pred vrata, gdje je nesretni irski stoper Gareth McAuley uklizao i poslao loptu u vlastitu mrežu u pokušaju da u realizaciji spriječi velškog napadača Robson-Kanua koji mu je bio za leđima.

Do kraja dvoboja Irci nisu uspjeli izvesti neku smisleniju akciju kojom bi zaprijetili velškim vratima te je Wales u debitantskom nastupu stigao do četvrtfinala Europskog nogometnog prvenstva za što, još jednom, dobar dio zasluga pripada Garethu Baleu.

Sjeverni Irci odlaze kući, a nogometaši Walesa do petka, 1. srpnja, imaju vremena pripremiti se za četvrtfinalni dvoboj u kojem će se u Lilleu namjeriti na pobjednika meča Belgije i Mađarske.

Euro 2016, osmina finala:

WALES - SJEVERNA IRSKA 1-0 (0-0)

Pariz, Park prinčeva, gledatelja: 44.342. Sudac: Martin Atkinson (Engleska).

Strijelac: 1-0 McAuley (75-ag)

Žuti kartoni: Taylor, Ramsey / Dallas, Davis

WALES: Hennessey - Chester, A. Williams, Davies - Gunter, Ledley (od 63. J. Williams), Allen, Taylor - Ramsey, Bale - Vokes (od 55. Robson-Kanu)

SJ. IRSKA: McGovern - Hughes, McAuley (od 84. Magennis), Cathcart, J Evans - Ward (od 69. Washington), Davis, C. Evans, Norwood (od 79. McGinn), Dallas - Lafferty

 

Raspored, rezultati i tablice

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider