Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'HNS nije suodgovoran!'

Vrbanović u Dnevniku Nove TV: Zabrinuti smo, postoje glasine o novim neredima!

Ne stišavaju se reakcije na huliganski ispad u Saint-Etienneu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Dnevniku Nove TV s izvršnim direktorom Hrvatskog nogometnog saveza Damirom Vrbanovićem razgovarao je reporter Nove TV Stipe Sladoljev povodom nereda u režiji hrvatskih huligana u Saint-Etiennea.

"Ne bih koristio riječ navijači, ono nisu bili navijači. To je uvreda za svih onih 10-ak tisuća koji su fenomenalno pratili i bodrili našu reprezentaciju. Ovdje se radi o huliganima koji su iste svoje prijatelje i istomišljenike našli u Francuskoj, oni su evidentno njima pomogli da unesu te baklje. To je bilo organizirano, to ništa nije bilo slučajno", istaknuo je Damir Vrbanović.

"Naravno da je to organizacijski propust, uopće nema dvojbe, neka se time bave oni koji su za to zaduženi. Mi smo jasno dali do znanja da smo u okviru onoga što smo mi mogli učiniti, a to smo istaknuli i na press konferenciji, smo napravili maksimalno moguće", poručio je izvršni direktor HNS-a.

'Francuska i hrvatska policija su nas izručili skupini huligana'

UEFA HNS-u ne stavlja na teret samo pirotehniku nego i druge prekršaje. Neki navijači su zaustavljeni na granici, a neki su i prošli. Kako je to moguće?

"To je doista teško vjerovati. Mi smo nogometna organizacija, mi se ne bavimo policijskim poslom, za to postoje ljudi, organi i službe. Uoči utakmice sve informacije su govorile o ovom što će se dogoditi. Usprkos tome, i francuska policija i naši organi nisu po meni učinili sve što je bilo moguće. Izručili su nas ovoj skupini huligana."

Kazna se očekuje u ponedjeljak, dan uoči utakmice protiv Španjolskom. Što očekujete?

'Postoje glasine o novim neredima'

"Doista je teško reći kakva će biti sankcija, ovo je jedna vrlo neugodna situacija u kojoj se hrvatski nogomet našao zahvaljujući ekscesima huligana. Imali smo priču s utakmicom u Milanu, nešto slično se trebalo dogoditi i sada. Imali smo informacije da se utakmica trebala potpuno prekinuti. Ovo je jedna suluda ideja, to nema veze sa zdravom pameću da huligani dolaze, infiltriraju se s normalnim navijačima i na neki način žele uništiti reprezentaciju koja je ponos čitave Hrvatske. Bojimo se sankcije, vjerujemo da će biti u granicama novčane kazne i neke opomene, ali to je doista veliko upozorenje za sve što će se dalje događati."

Protiv Španjolske su također već najavljeni neki napadi. Što možete reći o tome?

"Da, zabrinuti smo što postoje glasine o tome. Operativno naše službe i ljudi zaduženi za taj posao će informacije skupljati i dostaviti francuskoj policiji. Kontaktiramo sad s MUP-om Republike Hrvatske, vjerujemo da se taj scenarij neće ponoviti, ali smo spremni za to."

'HNS apsolutno nije odgovoran za ovo'

Izgred se naravno ne može opravdati, ali nakon svega - osjeća li se HNS djelom suodgovornim za ovo što se događa?

Raspored, rezultati i tablice

"Bilo bi deplasirano tražiti bilo kakvo opravdanje za ono što se jučer dogodilo. Ono je neoprostivo, kao i ono što se dogodilo u Milanu i u Splitu, da hrvatska nogometna reprezentacija pred praznim tribinama doživi onakvu sramotu, to je dno dna. Nema opravdanja za to, pustimo priče o nekom revoltu, buntu, to su sve romantične priče. Istina je sljedeća - huligani reketere hrvatski sport, oni su doslovce željeli uništiti ono što je danas ponos svakog Hrvata. Nemam nijedan razlog da bi nekog branio ili optuživao bez argumenata. Ovo su samo činjenice."

Neoprostivo je ovo što se dogodilo, ali ima li odgovornosti HNS-a?

"Za ovaj eksces? Apsolutno ne."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider