Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
turski novinar tvrdi

Čačić 'napalio' Turke: 'Kako on to misli? To će odjeknuti u Turskoj!'

Turski mediji i javnost pomno prate sve što se događa u hrvatskom kampu i analiziraju svaku izjavu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

„Ne znam zašto gotovo svi Hrvati misle da ste bolji od Turske i da ste favoriti? Mi mislimo da je jedina razlika to što imate Modrića“, sa smiješkom na licu upitao nas je Senad Ok, turski kolega koji prati hrvatsku reprezentaciju na Euru 2016.

Možda zato što imamo više zvijezda, igrača koji igraju u velikim europskim klubovima, a možda i zato što se Turska nije plasirala na veliko natjecanje od 2008. Štoviše, do posljednjih kvalifikacija imala je katastrofalne rezultate, nije bila ni blizu plasmana na velika natjecanja.

Tu se turski kolega malo zamislio pa nastavio 'retorički obračun'.

''Da, ima logike, moram priznati... Međutim, ova današnja Turska je ipak nešto drugo. Imamo bolje igrače no prije nekoliko godina. Ne igraju u tolikoj mjeri velikim europskim klubovima kao vaši, ali morate znati da su u Turskoj vrlo dobro plaćeni pa ne moraju ići u inozemstvo. Dobro, nije isto igrati u Realu ili nekom velikom turskom klubu, ali to ne znači da su naši igrači puno lošiji.''

Nismo to ni mislili, ali Hrvatska realno ima bolje, ako želite poznatije igrače, što, jasno, ne znači da će i pobijediti. Vidjet ćemo tko je bolji tek na travnjaku. Kako god, Hrvati su uglavnom uvjereni da je Hrvatska igrački bolja. Što misli turska javnost?

''Generalno mišljenje je da su obje momčadi tu negdje i da je to 50 – 50 što se tiče izgleda za pobjedu'', kazao nam je Senad i potom iznenadio:

''Bit će gusto, jel' se tako kaže?“ upitao nas je na solidnom hrvatskom jeziku.

Senad je, naime, porijeklom sa Sandžaka. Kaže da hrvatski slabo govori, ali dosta razumije. Radi za najveću tursku medijsku kuću Milliyet. Ponosno ističe da je njihov portal Milliyet.com.tr treći najčitaniji portal u Europi. Kako često radi ankete među turskim ljubiteljima nogometa, kolega ima odličnu povratnu informaciju što se tiče raspoloženja turske javnosti.

''Hrvatski izbornik Čačić kaže da ne bi uzeo nijednog turskog igrača u momčad. Rekao je i da Hrvatska ima bolje igrače i da stoga očekuje pobjedu. To će odjeknuti u Turskoj, sigurno će motivirati turske reprezentativce'', ističe Senad i dodaje:

''Naš izbornik Fatih Terim ima drugačiji pristup. Zna se da on uvijek želi pobijediti i ima mentalitet pobjednika, ali ipak 'spušta loptu' i kaže da Turska sudjeluje na nogometnom festivalu gdje se želi predstaviti u najboljem svijetlu i ništa više. Na taj način smiruje euforiju među navijačima i smanjuje pritisak na igrače.''

Ivica Medo

Hm, pamtimo i drugačije izjave Terima... Čačić govori ono što hrvatska javnost želi čuti. Kad bi rekao da Hrvatska nema bolje igrače i da ne očekuje pobjedu ili da bi rado uzeo nekog turskog igrača u momčad, to bi se u Hrvatskoj zacijelo negativno protumačilo. Jer, da kaže da bi želio Turana ili Hakana, dobar dio javnosti bi to protumačio kao da je nezadovoljan hrvatskim igračima koji igraju na istim pozicijama.

''Zanimljivo, mislio sam da samo Turci imaju takav mentalitet, ha, ha, ha'', nasmijao se od srca turski kolega pa nas upitao:

''Kad govore o Turskoj, vidim da vaši igrači često spominju fanatizam. Što točno misle pod tim?''
Ništa negativno, misli se na borbeni, patriotski duh vaših igrača na travnjaku. Stranci tako znaju opisivati i Hrvatsku.

''Slažem se , reklo bi se da smo tu dosta slični. Hrvatska momčad je poznata po nacionalnom ponosu, srčanosti, izgaranju na travnjaku za svoju zemlju i narod. Imamo i slične navijače, glasne i ponosne. Sjećam se sjajnog navijanja s nekih utakmica hrvatske reprezentacije'', pohvalio je hrvatske navijače i zaključio:

''Teško je bilo što prognozirati, ne znam, vidjet ćemo što će biti na Parku prinčeva. Kako god, Turci vjeruju u svoju momčad, misle da možemo svakoga pobijediti, ali najviše vjeruju u Terima. On je najkarizmatičniji trener u Turskoj, njega svi cijene i poštuju. Terim je majstor taktike i psihologije, veliki je motivator, zna izvući ono najbolje iz svojih igrača. Zbog svega toga smo dosta optimistični.''

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider