Automoto
SPORTOVI
Automoto
'mali je.... gad'

VIDEO Valentino Rossi 'heroj naroda', a Marc Marquez i Honda predmet sprdnje

U nedjelju je okončana najuzbudljivija sezona MotoGP-a u posljednjih 15-ak godina. Jorge Lorenzo okitio se trećim naslovom, no o samoj završnici prvenstva još će se jako dugo diskutirati...

Možda nepotrebno jer se ništa po pitanju konačnog ishoda neće promijeniti, ali 24 sata nakon posljednje utrke u Valenciji treba staviti zaključak na kontroverznu završnicu sezone. Jorge Lorenzo nadoknadio je sedam bodova zaostatka u posljednjoj utrci za Valentinom Rossijem, koji je u istu krenuo s posljednjeg mjesta. Razlog je poznat već i pticama na granama - navodno odgurivanje Marca Marqueza na prethodnoj utrci u Maleziji.

VIDEO Rossi 'rigao vatru': Marquez ti si sramota za ovaj sport'

MotoGP: Rossi je radio 'čuda', ali protiv španjolskog 'klana' nije mogao

Nema smisla ponovno objašnjavati što se dogodilo u Maleziji. Je li Rossi zaista odgurnuo Marqueza da je ovaj pao s motora ili je Španjolac pretjerao u svojoj agresivnosti i jednostavno izgubio ravnotežu te zbog toga okončao utrku. Bilo kako bilo, suci utrke kaznili su Rossija startom s posljednje pozicije na posljednjoj utrci sezone u Valenciji, što je Lorenzu odškrinulo vrata do naslova.

Svi su znali scenarij

Dva se tjedna govorilo o tome kako će Španjolci, Marquez i Dani Pedrosa, pomoći Lorenzu u borbi za naslov prvaka, a tako je i bilo.

Sve je krenulo u kvalifikacijama kada su oba vozača Honde, čiji je motor barem jednako jak kao i motor Yamahe (Lorenzo i Rossi), zaostala pola sekunde za Lorenzom, koji je osvojio 'pole position'. Marquez i Pedrosa su nakon kvalifikacija već imali izliku za nedjelju utrku, s obzirom da su izjavili kako će 'teško pratiti Lorenzov ritam, jer imaju problema s prednjom gumom' kada se zagrije'. Već je tada 'smrdilo' na sunadornjačko potpomaganje u utrci...

U prvom zavoju utrke Rossi je pretekao sedam, osam vozača, a do 10. kruga već je bio među prvih 10. Oko polovice utrke Rossi je je riješio braću Espargaro i izbio na četvrto mjesto, no s prevelikim zaostatkom u odnosu na vodeći trojac, koji se 'držao za ruke' (unutar dvije sekunde).

Rossi otvorio dušu nakon gubitka naslova

Rossi se još samo mogao nadati pomoći Hondinih vozača, koji su trebali prestići Lorenza da bi se on domogao svog 10. naslova, sedmog u kraljevskoj MotoGP klasi. Međutim, doživio je veliko razočarenje, kao i većina navijača.

"Mislio sam da će ovo prvenstvo biti odlučeno s bodom dva prednosti u korist jednog ili drugog, ali u posljednje tri utrke nešto se promijenilo. Nešto što nitko nije mogao očekivati", rekao je Rossi nakon utrke i nastavio.

"Marc Marquez je odlučio štititi Lorenza, s obzirom da više nije mogao do naslova prvaka. Već sam u četvrtak, kada je CAS donio odluku da startam posljednji, znao da je moja borba za naslov prvaka izgubljena. Znao sam da će Marquez odraditi do kraja svoju zadaću i zaštititi Lorenza", rekao je talijanski 'doktor', a onda počeo 'rigati vatru'.

"Sama utrka je velika sramota. Posljednji krug je sramota za cijeli sport. Ako pogledate Marcove utrke u posljednje dvije sezone vidjet ćete kako je riječ o vrlo agresivnom vozaču koji je u svakoj utrci pokušao biti najbolji. Barem je pokušao proći svog suparnika. Dani Pedrosa je bio udaljen dvije i pol sekunde i onda se u zadnjem krugu opasno približio. Pokušao je preteći Marqueza, no ovaj je svom momčadskom kolegi pokazao zube, ali nije rivalu iz Yamahe. Zašto? Ja ne razumijem ljude u Hondi koji su dopustili da njihov vozač dozvoli Yamahinom vozaču da pobijedi i pritom se za poziciju bori s kolegom iz momčadi. Najiskrenije, ne razumijem i nikada nisam to doživio", rekao je Rossi.

Reakcija izvršnog predsjednika Dorna Sportsa (industrije koja ima prava na MotoGP), Carmela Ezpelete, govorila je više od tisuću riječi. On i Rossi sreli su se nakon utrke, a Talijan nije skrivao o čemu su bili razgovarali još u četvrtak:

"Fuuuuj! Jesam li ti rekao još u četvrtak da će tako biti? Moramo razgovarati", rekao je Rossi, a Ezpeleto odgovorio: "Moramo".

Njegova reakcija bio je kiseli osmijeh i vidljivi sram.

Navijači ismijali Marqueza (i Lorenza)

Nakon utrke društvene mreže su eksplodirale. Osim Španjolaca, gotovo svi su ismijali samu zaršnicu prvenstva i utrke u Valenciji, ponajviše Marqueza koji je od dvostrukog prvaka i osobe kojoj su se mnogi divili postao 'predmet' sprdnje.

Marquez se nakon utrke pokušao opravdati da je dao sve od sebe i da je vozio preko limita, ali da jednostavno nije uspio.

"Jorge je povukao jako, a ja sam vozio preko limita. Trudio sam se u završnici i taman kada sam planirao napasti stigao je Dani i tu smo obojica izgubili na vremenu. Pokušao sam i u posljednjem krugu, ali bilo je prerizično".

Svoje viđenje utrke i Rossijevu frustraciju scenarijem prokomentirao je za kraj i aktualni prvak Lorenzo.

"Rossi je ljutit jer nije mlad kao mi i više nikada neće imati priliku osvojiti naslov prvaka. Dani i Marc su bili vrlo dobri i nisu me mučili, ni spriječili da pred našim navijačima osvojim naslov prvaka. Nisu mi pustili, osjetio sam pritisak, ali adrenalin u meni je bio prejak i izdržao sam do kraja. Zaslužio sam titulu".

Trebala je to biti veličanstvena utrka. Čak i ovakvim okolnostima da Rossi kreće s posljednjeg mjesta. Međutim, vozači Honde u najmanju su ruku podbacili...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider