Automoto
SPORTOVI
Automoto
Adrenalinski spektakl

VIDEO Formula 1 opet u Europi, tisuće Hrvata ovog vikenda na utrci

Nakon tradicionalnog odlaska u Kanadu poslije VN Monaca, Formula 1 se vraća u Europu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Oktanski cirkus stigao je do svoje osme ovogodišnje postaje. Velika nagrada Austrije vozi se ove nedjelje s početkom u 14:00.

Ova utrka posebno je zanimljiva zbog toga jer je, uz VN Mađarske, najbliža (oko 350 kilometara od Zagreba) hrvatskim ljubiteljima Formule 1 koji će ovog vikenda pohrliti u Štajersku u velikom broju.

Poslije dugogodišnjeg izbivanja Austrije iz F1, a uslijed dominacije sa Sebastianom Vettelom, gazda Red Bulla Dietrich Mateschitz odlučio je investirati veliki novac te je napravljena velika rekonstrukcija staze koja je dobila svoje treće - Red Bull Ring - nakon što se prvotno zvala Österreichring, a potom i A1 Ring.

Bernie Ecclestone dao je 2013. zeleno svjetlo te se VN Austrije lani vratila u kalendar F1, na sveopće oduševljenje europskih fanova, uzrokovano Ecclestoneovom željom da minimalizira broj europskih utrka i paralelno s tim uvrsti što više egzotičnih destinacija koje donose novac, ali gdje strasti previše - nema.

VN Austrije - priča u nekoliko mandata

Što se VN Austrije tiče, utrka je to koja ima ispresijecanu, ali nadasve zanimljivu povijest. Krajem 50-ih godina 20. stoljeća austrijski ljubitelji Formule 1 izgradili su vrlo brzo stazu u Zeltwegu na mjestu nekadašnjeg aerodroma, sanjali su o dolasku F1 i dosanjali su to 1963. godine. Tada se vozila svojevrsna probna VN Austrije, koja se nije bodovala u poretku, a pobijedio je Britanac Jack Brabham. Godinu kasnije, održana je prva i jedina Velika nagrada Austrije na stazi Zeltweg, a slavio je Talijan Lorenzo Bandini u Ferrariju.

Zeltwegu je presudila neravna staza i brojni problemi s kočnicima zbog čega su se vozači žalili. Nikad se više na takvom Zeltwegu nije vozila Formula 1, ali država Austrija shvatila je od kolike je važnosti da imaju utrku te su se bacili na izgradnju nove staze. Tako se 1970. 'rodio' Österreichring na kojem su se utrke održavale zaključno s 1987. godinom kada VN Austrije opet biva izbačena, ovaj put zbog toga jer je proglašena jednom od najopasnijih za održavanje F1 utrka.

Novi povratak uslijedio je 1997. godine, nakon što je godinu ranije austrijski telekomunikacijski operater A1 investirao novac kako bi vratio utrku. Trajalo je to sedam godina, nakon utrke 2003. ugovor s Formulom 1 nije produžen, a kao službeni razlog navedena je zabrana reklamiranja duhanskih cigareta u Europskoj uniji.

Može li se ponoviti 'neki' Massa?

Formula 1 se u Austriju vratila prošle godine, a kvalifikacije su nagovijestile da bi se možda moglo dogoditi iznenađenje pa da netko prekine Mercedes, čiji su Lewis Hamilton i Nico Rosberg izmjenjivali se na vrhu pobjedničkog postolja u sedam utrka prije lanjske utrke. Felipe Massa osvojio je u Williamsu senzacionalni pole-position kojeg nije uspio obraniti, ali će zato prošlosezonsku VN Austrije zauvijek pamtiti Massin momčadski kolega Finac Valtteri Bottas koji je na Red Bull Ringu stigao do prvog postolja u karijeri, osvajanjem trećeg mjesta iza Rosberga i Hamiltona.

Što očekivati od ovogodišnjeg Grand Prix vikenda? Ako je suditi prema dosadašnjem tijeku sezone, Lewis Hamilton će odjuriti do pole-positiona. Aktualni svjetski prvak u šest od sedam kvalifikacija bio je najbrži, a jedino je u Španjolskoj Nico Rosberg uspio mu preoteti najbolju startnu poziciju, ostavivši ga na službenom treningu iza sebe s 267 tisućinki sekunde boljim vremenom.

Utrka će, nadamo se, donijeti nešto više neizvjesnosti, ali realnost je ipak takva da će nekom od onih vozača koji ne voze Mercedes trebati kombinacija lude sreće i fenomenalnog vlastitog izdanja.

Najbrži krug Formule 1

Inače, osim prekrasnog krajolika koji ju okružuje, nekoliko je posebnosti vezanih za samu stazu. Dugačka je 4.32 kilometra, a krug koji se sastoji od četiri dugačka pravca, samo devet zavoja i nekoliko promjena nadmorske visine, najkraći je od svih u F1 i traje 70-ak sekundi. Staza je relativno lagana za kočnice, prosječna brzina je 224 km/h i jedna je od najbržih u kalendaru.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider