Automoto
SPORTOVI
Automoto
"led u venama"

Hamilton nadigrao Rosberga, ali evo zašto je Nijemac osvojio naslov

Nico Rosberg ponovio je uspjeh svog oca Keke Rosberga koji je 1982. godine osvojio naslov svjetskog prvaka...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U uzbudljivoj završnici Formule 1 Nico Rosberg domogao se premijernog naslova svjetskog prvaka i to u 32. godini života. Učinio je to 34 godine nakon svog oca Kekea Rosberga, finskog vozača koji je 1982. godine šokirao F1 svijet i osvojio titulu svjetskog prvaka.

Nico Rosberg po mnogima nije najbolji vozač današnjice. Mnogi smatraju da nije bolji ni od Lewisa Hamiltona, momčadskog kolege od kojeg je uzeo naslov prvaka, ali mu nitko ne može oduzeti činjenicu da je tijekom sezone bio najkonstantniji vozač.

Rosberg lošiji od Hamiltona po svemu, ali...

U odnosu na Hamiltona Rosberg je ostvario jednu pobjedu manje u sezoni (9-10), jednom je manje završio na pobjedničkom postolju (16-17) i čak je osam puta manje bio najbrži u kvalifikacijama (4-12). Ali je svejedno osvojio toliko željeni naslov prvaka!

Razlika je napravljena u Maleziji kada je Hamilton morao odustati od utrke zbog eksplozije motora, ali i čak pet puta tijekom sezone kada je Britanac slavio u kvalifikacijama, a onda kiksao na startu i izgubio vodeće mjesto. Hamilton je u sezoni dva puta odustajao, a Nijemac samo jednom.

Hamiltonu nije pomogla ni podla igra da uspori posljednju utrku sezone i omogući Maxu Verstappenu te Sebastianu Vettelu da dostignu Rosberga koji je bio iza njegovih leđa. Lewis se čak oglušio na upute iz svog boksa da je prioritet pobjeda u utrci i da jednostavno mora ubrzati.

"Mislim da bi nas trebali pustiti da se utrkujemo", bio je Hamiltonov odgovor na upute iz boksa.

"Ledena" skandinavska krv teče Nicinim venama

Nakon završetka utrke Mercedes je otkrio da razmišlja o suspenziji Hamiltona, koji se još jednom pokazao kao loš gubitnik. Kada je trebao čestitati kolegi na naslovu svjetskog prvaka to je napravio vrlo hladno, zbog čega ga je poklopio Sebastian Vettel.

"Moram komentirati samo jednu stvar. Mislim da se naslov svjetskog prvaka ne može osvojiti na temelju sreće. Nico je danas osvojio naslov svojim zaslugama! Marljivo je skupljao bodove tijekom cijele sezone i pokazao je da je veliki šampion. Dugujemo mu skinuti kapu i čestitati. Zasluženi je svjetski prvak", rekao je četverostruki svjetski prvak, a Hamilton ostao bez ikakve reakcije.

Nico je tijekom cijele sezone bio vrlo smiren i konstantan vozač. Vidi se da njegovim venama teče hladna skandindavska krv njegovog oca Kekea, rođenog u Švedskoj, ali po nacionalnosti Finca.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider