Automoto
SPORTOVI
Automoto
ostaje u bolnici

McLaren stao na kraj špekulacijama: Evo tko je kriv za nesreću Alonsa

McLaren je objavio da Fernando Alonso zasad ostaje u bolnici te da će kasnije ovog tjedna biti odlučeno hoće li voziti na zadnjoj rundi testiranja koja u četvrtak počinje u Barceloni.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Još su jednom potvrdili i da su nalazi pretraga potpuno uredni. Alonso u bolnici ostaje kako bi se u miru oporavio i od efekata sedacije koja je nad njim rutinski izvršena.

''U bolnici je obavljena kompletna analiza njegovog stanja koja uključuje CT i MRI snimke. Sve je u potpunosti normalno'', stoji u McLarenovom priopćenju.

''Kako bi se osigurali mir i privatnost te omogućio oporavak od efekata rutinske sedacije koja je jučer provedena, Alonso zasad ostaje u bolnici na promatranju'', dodali su.

Sudar je uzrokovao vjetar

McLaren je prokomentirao i uzroke Alonsovog izlijetanja sa staze. Kategorički su demantirali mogućnost strujnog udara ili trovanja plinovima, o čemu se spekuliralo.

Tvrde da je Alonsov udarac u zid skrivio snažan udar vjetra koji ga je izbacio sa staze u trećem zavoju. Bolid je stabilnost izgubio prilikom povratka na stazu, kada su pogonski prelaskom sa Astroturfa na asfalt odjednom dobili drastično više gripa.

''Naši nalazi sugeriraju da je nesreću izazvao nepredvidiv udar vjetra koji je puhao na tom dijelu staze i koji je pogodio i druge vozače, poput Carlosa Sainza'', objašnjava McLaren.

Nema govora o strujnom udaru, bolid je bio ispravan

''Kategorički možemo potvrditi kako ne postoji niti jedan jedini dokaz da je Fernando imao bilo kakvu vrstu mehaničkog kvara. Usprkos značajnim g-silama kojima je bio izložen, možemo potvrditi i da nije bilo iznenadnih gubitaka aerodinamičkog pritiska'', stoji dalje u McLarenovom priopćenju.

''Također, možemo potvrditi i da prije ili nakon incidenta nije bilo nikakvog pražnjenja ili neregularnosti u radu ERS sustava bolida'', dodali su.

Upravo je zadnja teorija – koja se odnosi na strujni udar – izazvala najviše polemika i sumnji među navijačima, no McLaren tvrdi kako o tome nema govora. Ne samo da je Alonso bio pri svijesti dok je išao prema zidu nego je i kočio.

''Naši podaci pokazuju da je prebacivao u niži stupanj prijenosa uz puni pritisak kočnice uoči prvog udarca, a nešto takvo nikako ne bi bilo moguće da je u tom trenutku bio u nesvijesti – naglašavaju iz McLarena.

Snažan lateralni udarac

Što se tiče samog udarca u zid, potvrdili su da je bolid najprije udario prednjim, a onda i stražnjim desnim kotačem.

''Riječ je o snažnom bočnom udarcu koji je rezultirao štetom na prednjoj desnoj osovini i kotaču. Bolid je nakon prvog udarca strugao zid otprilike 15 sekundi prije nego se potpuno zaustavio. Sva četiri kotača bila su na tlu, no sigurnosne strukture između prednjih i stražnjih kotača ostale su neoštećene'', zaključili su.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider