Automoto
SPORTOVI
Automoto
savršena utrka

Infografika: Crno na bijelo kako su Vettel i Ferrari oduševili F1 svijet

Pirellijeva infografika o korištenju guma i zaustavljanjima vozača u boksu na Velikoj nagradi Malezije pokazuje da su Sebastian Vettel i Carlos Sainz bili jedini među osvajačima bodova sa samo dva zaustavljanja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sebastian Vettel je u boks išao u 17. i 37. krugu i većinu utrke je proveo na medium smjesi dok je Sainz u boks išao u 14. i 32. krugu, ali je većinu utrke proveo na hard gumi koja je za otprilike sekundu sporija.

Premda je imao tri zaustavljanja, može se reći da je Ferrari istu taktiku primijenio i kod Kimija Raikkonena koji je na kraju prvog kruga morao odraditi neplanirano zaustavljanje u boksu.

Interesantno je i da su Williamsovi vozači bili jedini uz Ferrarijeve kojima je medium – inače opcijska smjesa – bila prvi izbor, no Williams nije imao Ferrarijeva vremena, a utrku su odradili i sa zaustavljanjem više.

Malezija je tako pokazala da Ferrari ima bolid koji je vrlo nježan prema gumama i upravo im je ta karakteristika omogućila da većinu utrke odvoze na bržoj smjesi koja se kod drugih agresivnije trošila.
Spomenimo kako je najbrže vrijeme tijekom utrke na medium gumi iznosilo 1:42.062 (Rosberg), a na hard gumi 1:43.125 (Hamilton).

''Jednostavno su uspjeli bolje iskoristiti gume i medium smjesu. Uspijevali su raditi i s tvrdom gumom kad su trebali i utrku su bez problema odradili s dva zaustavljanja'', primijetio je Skyev komentator Martin Brundle.

''Koliko smo puta čuli preko radija da Lewis govori ‘odlaze mi gume, odlaze mi gume’? Od Vettela to uopće nismo čuli. Samo je vozio i odradio savršenu utrku s dva zaustavljanja, a Ferrari je imao sigurnost u svoje poteze i ono što zna dok su se drugi zaustavljali u boksu'', dodao je Brundle.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider