Automoto
SPORTOVI
Automoto
Uoči početka sezone

Velika promjena pravila u Formuli 1: Bit će puno iznenađenja!

Vozači Formule 1 koji će se u sljedećoj sezoni boriti za bodove na utrkama Svjetskog prvenstva prolazit će modificirani način kvalifikacija.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Manje od mjesec dana uoči početka nove sezone Formule 1 sustav kvalifikacija za utrke je ponešto izmijenjen te bi trebao garantirati više neizvjesnosti.

U razgovoru za Reuters čelni čovjek Formule 1 Bernie Ecclestone potvrdio je promjene oko kojih su se složile sve momčadi, a koje još mora potvrditi Međunarodna automobilistička federacija (FIA).

U novopredloženom formatu najsporiji vozači bi trebali biti eliminirani tijekom vožnje, a ne na kraju svake faze kvalifikacija kao što je to do sada bio slučaj.

Kvalifikacije će i dalje biti podijeljene u tri faze. U drugom dijelu prve faze svakih 90 sekundi ispadat će po jedan, najsporiji vozač u tom trenutku, i tako sve dok ih ne ostane 15 (od 22 koliko će počinjati kvalifikacije).

Osmorica najbržih u Q3

U drugoj rundi također ispadaju sedmorica te u posljednji obračun ulazi osam, a ne 10 najbržih kako je bilo proteklih godina. Vozači će otpadati jedan po jedan sve dok na stazi ne ostanu dvojica najbržih koji će odlučiti o pole-positionu.

"Ideja je da rezultati kvalifikacija ne budu predvidljivi, kao da se stalno vozi u kišnim uvjetima. Možda tako neki od favorita neće biti u prednjim redovima", najavio je Ecclestone.

Nova sezona Formule 1 počinje 20. ožujka, Velikom nagradom Australije u Melbourneu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider