Automoto
SPORTOVI
Automoto
Kakva je to utrka bila...

VIDEO Odlazi nesretni (ne)šampion: Nedostaje nam ovakva Formula 1

Pred više od 100 tisuća razgaljenih domaćih navijača odradio je sve perfektno, a nakon razočaravajućeg raspleta ponio se kao veliki gospodin.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nedjeljno izdanje Velike nagrade Italije u Monzi za Felipea Massu će biti posljednje u ulozi vozača Formule 1.

Njegova objava da napušta F1 na kraju ove sezone potaknula nas je da se prisjetimo jedne od najčudnijih i najluđih utrka u novijoj eri oktanskog cirkusa - Velike nagrade Brazila iz 2008. godine.

Za Massu je to definitivno najtužnija utrka koju je vozio. Naslov svjetskog prvaka, bez kojeg će otići u mirovinu, nekoliko minuta je imao u džepu da bi na koncu na domaćoj stazi u šokantnom raspletu izvisio, a titulu (prvu od dosadašnje tri) uzeo Lewis Hamilton.

Posljednja, 18. utrka u kalendaru te 2008. bila je VN Brazila. Na legendarnu stazu Interlagos Massa je stigao s 87 bodova dok je Hamilton imao 94. Računica je bila potpuno jasna - Brazilcu je za naslov trebala pobjeda i da Hamilton završi na šestom mjestu ili lošiji.

Massa bez pogreške, Hamilton ih imao nekoliko

Massa je svoje odradio u kvalifikacijama i osvojio pole-position, a Hamilton je imao četvrto vrijeme.

Po obilnoj kiši utrka je startala, Massa je odjurio naprijed i sačuvao svoju poziciju, a Hamilton je ostao četvrti. Spletom brojnih okolnosti (Hamiltonova kriva strategija promjena guma i vozačke pogreške) naslov prvaka došao je u Massino 'vlasništvo' tri kruga prije kraja - Felipe je vodio, a Lewis nakon kratkotrajnog izlijetanja sa staze u 69. od 71. kruga pao na šesto mjesto. Prestigao ga je Sebastian Vettel u Toro Rossu za kojim je Hamilton krenuo u (bezuspješnu) jurnjavu do kraja utrke.

Kad je Massa prošao ciljnu liniju, u boksu Ferrarija vladala je neviđena euforija - u transu su bili svi, od rodbine do mehaničara i šefova momčadi, ali nažalost po njih, tadašnje Hamliltonovo šesto mjesto nije dugo potrajalo.

Glock se sklonio

Ciljem su nakon Masse prošli i Fernando Alonso, Kimi Raikkonen, a onda se dogodila situacija koja je vrlo brzo postala predmet brojnih teorija zavjere. Dva zavoja prije kraja odnosno nekoliko stotina metara pred ciljem Timo Glock u Toyoti je drastično usporio i otišao preširoko, pa ga je nakon Vettela prošao i Hamilton, dograbivši se do priželjkivane pete pozicije.

Šok i nevjerica zavladali su u Ferrariju, a delirij je zahvatio McLaren. Hamilton je do 98. (šampionskog boda) stigao na način da nije morao niti izaći iz trkaće putanje - Glock se jednostavno maknuo u stranu i kasnije izjavio kako se to dogodilo jer nije imao kišne gume na dobrano mokroj stazi.

Izjavom dokazao da je velikan

Sezonu je Hamilton završio s 98 bodova, jednim više od Masse. Da su bili poravnati, prvak bi bio Massa zbog većeg broja pobjeda.

"Čestitamo Lewisu, odvozio je sjajnu sezonu i osvojio bod više od mene pa zaslužuje biti prvak. Dostojanstven sam kad pobjeđujem, ali i kad gubim. Neka mi ovo bude još jedna životna lekcija", izjavio je nakon utrke Massa koji će, budite uvjereni, 13. studenog na Interlagosu biti pozdravljen onako kako je i zaslužio - ovacijama...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider