Automoto
SPORTOVI
Automoto
Rosberg drugi, Vettel treći

Dominacija Mercedesa u Australiji: Hamiltonu prva utrka sezone!

Aktualni svjetski prvak, Britanac Lewis Hamilton slavio je na VN Australije u Melbourneu, prvoj utrci nove sezone Formule 1…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dominaciju Mercedesa zaokružio je Hamiltonov klupski kolega Nico Rosberg osvojivši drugo mjesto sa zaostatkom od 1.36 sekundi, dok je Sebastian Vettel u Ferrariju zauzeo treću poziciju zaostavši 34.5 sekunde.

Unutar 40 sekundi bio je i vozač Williamsa Felipe Massa koji je zauzeo četvrtu poziciju. Peti je bio Felipe Nasr u Sauberovu bolidu sa zaostatkom za pobjednikom od 95 sekundi.

Veliku nagradu Australije obilježila su mnogobrojna odustajanja zbog kvarova i sudara u prvom krugu, a utrku je završilo samo 11 vozača.

Daniil Kvjat i Kevin Magnussen zbog tehničkih problema sa svojim bolidima nisu uspjeli doći ni do startnog mjesta dok je Williamsov vozač Valtteri Bottas utrku propustio zbog bolova u leđima.

Hamilton, Rosberg i Massa su sigurno poveli nakon starta dok je Raikkonen u duelu s Vettelom izgubio momentum. Na njega je u prvom zavoju naletio i Sainz koji mu je oštetio prednje krilo.

Nasr uspijeva prestići Raikkonena dok se Maldonado našao u sendviču između njih dvojice te dolazi do sudara koji venezuelanskog vozača izbacuje iz utrke.

Kontrola utrke je aktivirala sigurnosni automobil, a tijekom prvog kruga zbog kvara odustaje i Romain Grosjean. Utrka je nastavljena u trećem krugu, s Hamiltonom na vodećoj poziciji.

Rosberg je u prvim krugovima nakon povlačenja sigurnosnog automobila uspio smanjiti Hamiltonovu prednost s 3 na 1.6 sekunde, no Hamilton je u rezervi imao dovoljno brzine te je do kraja utrke bez većih problema, ali uz nekoliko oscilacija, uspijevao kontrolirati distancu u odnosu na Rosberga.

U 13. krugu je došlo do sudara između Jensona Buttona i Sergija Pereza koji su se borili za 12. i 13. mjesto, no obojica su uspjela nastaviti utrku.

U 17. krugu su počeli prvi redoviti ulasci u boks, a Ferrari je u tom periodu strateški nadigrao Williams, ostavivši Vettela na stazi duže od Masse koji je u boks otišao u 22 krugu. Vettel je svoje zaustavljanje odradio tek u 25. krugu, što se pokazalo presudnim jer je kroz dodatna tri kruga na čistoj stazi uspio akumulirati dovoljnu prednost da se iz boksa vrati ispred Masse.

Vodeći su svoja zaustavljanja odradili u 26. i 27. krugu, a utrka je nakon odlazaka u boks nastavljena s poretkom Hamilton, Rosberg, Vettel, Massa, Raikkonen, Verstappen, Nasr, Ricciardo, Hulkenberg, Ericsson, Perez i Button.

U 34. krugu sa šestog mjesta odustaje Max Verstappen, a odustajanje u 41. krugu bilježi i Kimi Raikkonen. Dok je Verstappen odustao zbog kvara motora, Raikkonen je odustao zbog problema sa stražnjim kotačem koji tijekom zaustavljanja u boksu nije dobro pričvršćen.

Završni segment utrke protječe bez incidenata, ali uz nekoliko izravnih borbi za pozicije. Ricciardo unatoč pritisku nije uspio prestići Nasra za peto mjesto dok je Marcus Ericsson prestigao Sainza za osmo mjesto.

VN Australije, poredak:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 1:31:54.067 25
2. Nico Rosberg (Mercedes) +1.36s 18
3. Sebastian (Vettel Ferrari) +34.523s 15
4. Felipe Massa (Williams) +38.196s 12
5. Felipe Nasr (Sauber) +95.149s 10
6. Daniel Ricciardo (Red Bull) +1 lap 8
7. Nico Hulkenberg (Force India) +1 lap 6
8. Marcus Ericsson (Sauber) +1 lap 4
9. Carlos Sainz (Toro Rosso) +1 lap 2
10. Sergio Perez (Force India) +1 lap 1
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider