Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade"
Nogomet
Vrijeme je da se zabrinemo

Šokantni podaci o preminulim nogometašima!

Hrvatska sportska, posebno nogometna javnost, još se nije oporavila od smrti bivšeg vratara zagrebačkog Dinama Ivane Turine (32), a već se suočila s činenicom da je ista tragična sudbina zadesila i 24-godišnjeg nogometaša Istre 1961 Alena Pamića.

Nakon nedavne smrti 22-godišnjeg nogometaša Borca iz Šamca Stojana Tomića, koji je umro na terenu u Derventi tijekom utakmice doigravanja za popunu Prve nogometne lige, Alen Pamić je 22. nogometaš koji je preminuo u posljednjih pet godina, dok se broj nogometaša kojima je smrt preminula karijeru od 2000. godine popeo na 51.

>> Preminuo mladi nogometaš Istre Alen Pamić

>> Istra zbog smrti Alena Pamića prekinula pripreme

Mnogima je još uvijek u sijećanju smrt Kamerunca Marc-Viviena Foea (28) na Kupu Konfederacija u Francuskoj 2003. godine. Foe je doživi srčani udar za vrijeme utakmice protiv Kolumbije. Liječnici su ga pokušali spasti, ali bezuspješno. Umro je od posljedica srčanog udara nedugo nakon dolaska u bolnicu.

Snažno je odjeknula i smrt mađarskog reprezentativca i člana Benfice Miklosa Fehera (24) koji je preminuo u siječnju 2004. za vrijeme utakmice protiv Vitorije Setubal. Jedan od prvih igrača koji je nesretnom Feheru priskočio u pomoć bio je hrvatski napadač Tomislav Šokota, tada član Benfice, međutim Feheru nije bilo pomoći. U sjećanje na Fehera, Benfica je umirovila broj 29 koji je Mađar nosio na svom dresu dok je igrao u klubu.

U kolovozu 2007. život je izgubio i mladi nogometaš Seville Antonio Puerta. Imao je svega 22 godine kada je preminuo nakon srčanog udara na utakmici protiv Getafea. Puerta se srušio na teren u 35. minuti i premda se pridigao i napustio teren u svlačionici je dobio još jedan srčani udar. Preminuo je tri dana kasnije.

U kolovozu 2009. na pripremama u Italiji preminuo je kapetan Espanyola Daniel Jarque (26). Jarqueu je srce otkazalo tijekom telefonskog razgovora s djevojkom.

Prošle godine za vrijeme utakmice druge talijanske lige Livorno - Pescara preminuo je 25-godišnji veznjak Livorna Piermario Morosini. Nakon obdukcije je utvrđeno kako je smrt uzrokovala urođena srčana mana.

Srčani udar bio je uzrok smrti i mladog Nigerijca Chinonso Ihelwere Henryja, člana rumunjskog kluba Delta Tulcea koji je preminuo u travnju prošle godine za vrijeme utakmice protiv Balotestija.

U kolovozu 2007. na treningu izraelskog kluba Hapoel iz grada Beershebe od srčanog udara preminuo je zambijski nogometaš Chaswe Nsofwa (28).

Matt Gadsby (Hinckley United) je kolabirao 9. rujna 2006. tijekom s Harrogate Townom. Umro je nedugo nakon dolaska u bolnicu. Testovi su pokazali da je imao srčanu manu koja je nasljedna.

U listopadu 2002. na treningu kolumbijskog prvoligaša Deportivo Calija grom je pogodio Hernana Gaviria (32) i Giovannia Cordobu (24). Gaviri je preminuo odmah, a njegov suigrač tri dana kasnije.

U kolovozu 1989. godine Nigerijac Samuel Okwaraji srušio se tijekom kvalifikacijske utakmice za svjetsko prvenstvo koju je Nigerija igrala protiv Angole. Autopsija je pokazala da je imao visok pritisak i uvećano srce.

Prije četiri godine hrvatsku nogometnu javnost šokirala je vijest o smrti mladog nogometaša. Jedan od najtalentiranijih mladih nogometaša Varteksa, 13-godišnji Mateo Vajagić, srušio se na treningu. Trener i suigrači, a zatim i ekipa Hitne medicinske pomoći pokušali su mu pomoći ali nije mu bilo spasa. Srce mladog nogometaša jednostavno je prestalo kucati.

U travnju 2008. tragedija se dogodila i na zadarskom stadionu Stanovi. Od posljedica udarca potiljkom u betonski zid koju je zadobio u prvoligaškoj nogometnoj utakmici Zadra i Cibalije tragično je preminuo zadarski nogometaš Hrvoje Ćustić (24).

Jedan od rijetkih koji je imao sreće bio je veznjak Boltona Fabrice Muamba. Mladi zairski nogometaš preživio je srčani udar zadobiven tijekom utakmice protiv Tottenhama. Liječnici su tek nakon 78 minuta uspjeli ponovno pokrenuti njegovo srce. Stručnjaci su njegov oporavak nazvali 'medicinskim čudom', no na njegovu žalost više neće moći igrati nogomet. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider