Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ronaldu visi Brazil

VIDEO Ibišević za povijest: BiH izborila Svjetsko prvenstvo u Brazilu!

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine po prvi put se plasirala na veliko natjecanje.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

BiH je u Kaunasu s 1:0 pobijedila Litvu, a pogodak vrijedan plasmana  na Svjetsko prvenstvo u Brazilu postigao je Vedad Ibišević u 68. minuti utakmice.

>> Džeko i ekipa u deliriju: 'Idemo u Brazil pokazati koliko smo moćni'

Uoči ove utakmice igrači Safeta Sušića su trebali pobjedu za siguran plasman i do nje su stigli golom u 68. minuti. S lijeve strane je prizemno ubacio Edin Džeko, a Ibišević je sigurno s neka četiri metra pogodio u bliži kut. 

U posljednjih 10-ak godina Bosna i Hercegovina je nekoliko puta bila jednu utakmicu udaljena od plasmana na veliko natjecanje, a sada su konačno uspjeli...

Iako je u drugoj utakmici Grčka u Pireju savladala Lihtenštajn s 2:0, malo im znači ta pobjeda usprkos jednakom broju bodova kao i BiH, i to zbog debelo inferiorne gol-razlike. Golove za Grke, koji će plasman na Mundijal tražiti preko dodatnih kvalifikacija, zabili su Dimitrios Salpingidis i Georgios Karagounis.

U skupini F Rusima je i bod na gostovanju kod Azerbajdžana u Bakuu bio dovoljan da zadrže čelno mjesto ispred Portugala i plasiraju se na SP po treći put u svojoj poviijesti pod tim imenom (od 1992.). Rusi su odigrali 1:1 usprkos ranom vodstvu (Roman Širokov u 16.) i igraču više (u 73. je isključen Maksim Medvjedev). Za Azerbajdžan je u posljednjim trenucima golom glavom izjednačio Vagif Javadov.

Portugal je očekivano u Coimbri bez Cristiana Ronalda savladao Luksemburg 3:0 uz golove Silvestrea Varele, Nanija i Heldera Postige, a posao im je bio dodatno olakšan budući je od 28. minute Luksemburžanina isključen Aurelien Joachim. Portugalci će plasman na Mundijal tražiti kroz dodatne kvalifikacije.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu:

skupina F

Azerbajdžan - Rusija 1:1 (Javadov 90 / Širokov 16)

Izrael - Sjeverna Irska 1:1 (Ben Basat 43 / Davis 72)

Portugal - Luksemburg 3:0 (Varela 30, Nani 36, Postiga 79)

Redoslijed: 1. Rusija 22, 2. Portugal 21, 3. Izrael 14, 4. Azerbajdžan 9, 5. Sjeverna Irska 7, 6. Luksemburg 6

skupina G

Grčka - Lihtenštajn 2:0 (Salpingidis 7, Karagounis 81)

Litva - Bosna i Hercegovina 0:1 (Ibišević 68)

Latvija - Slovačka (kasnije)

Redoslijed: 1. Bosna i Hercegovina 25, 2. Grčka 25, 3. Slovačka 12 (-1), 4. Litva 11, 5. Latvija 7 (-1), 6. Lihtenštajn 2

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider