Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NIJEMCI TAKOĐER BLIZU

Unatoč katastrofalnoj aktualnoj sezoni Talijani u iduću sezonu Lige prvaka ulaze s pet ili čak šest momčadi

Italija je prva država koja je osigurala dodatnog sudionika u Ligi prvaka novog formata.

Lautaro Martinez (Foto: Profimedia)

Već prije nego što je započela većina uzvratnih utakmica Europske i Konferencijske lige Talijani su dobili potvrdu kako će iduće sezone imati petog predstavnika u Ligi prvaka.

Za to je zaslužna Fiorentina, koja je nakon produžetaka savladala Viktoriju Plzeň te izborila polufinale Konferencijske lige i time talijanskoj ligi osigurala jedno od prva dva mjesta u ovosezonskom zbroju europskih koeficijenata.

Nagrada za dvije u aktualnoj sezoni najbolje lige

Upravo dvije najbolje lige iz aktualne sezone dobit će dodatnog predstavnika u Ligi prvaka iduće sezone, koja će se prvi put igrati u novom formatu, s 36 momčadi.

Vjerojatno se pitate kako to, ako znamo da je jedan talijanski predstavnik u Ligi prvaka ove sezone (Milan) ispao već u grupnoj fazi, dok su preostala tri poražena u osmini finala.

Razlog leži u tome što se za europski koeficijent jednako vrednuju pobjede u sva tri europska natjecanja, a Talijani su u preostala dva sjajni.

Talijani imaju još tri živa kluba među 12 preostalih

Naime, Fiorentini u polufinalu Konferencijske lige pridružili su se Atalanta i Roma u polufinalu Europske.

Uz dodatak kako su sve tri spomenute momčadi bile i više nego sjajne u grupnoj fazi, što puno znači u sustavu u kojem se svaka pobjeda, neovisno o fazi i vrsti natjecanja, vrednuje jednako. Također, one tri momčadi eliminirane u osmini finala Lige prvaka (Inter, Napoli i Lazio) također su prikupile velik broj bodova u svojoj grupnoj fazi.

Talijani realno mogu i do šestog

No to nije sve, pravila UEFA natjecanja otvaraju Talijanima šansu da u Ligu prvaka uđu sa šest predstavnika. To će se dogoditi ako Roma ili Atalanta osvoje Europsku ligu, uz uvjet da je već ne osiguraju putem plasmana u ligi. A upravo se te dvije momčadi trenutačno nalaze na petom i šestom mjestu Serie A.

Tada će svoje mjesto u Ligi prvaka izboriti kao pobjednik nižeg natjecanja, dok će iz Serie A i dalje u Ligi prvaka ići pet najbolje plasiranih momčadi.

Nijemci bez petog mogu ostati samo uz iznenađenje

Jako blizu drugog mjesta su u Nijemci, kojima su u Europi ostala još tri kluba. Nećemo sad ići u detalje, samo ćemo reći da mogu ispasti jedino u slučaju da Aston Villa osvoji Konferencijsku ligu, a njihova tri predstavnika izgube većinu susreta, a neke male šanse imaju i Francuzi, prije svega zbog toga što su im preostala još dva kluba u Europi.

Ako upišu dvije pobjede u prvim susretima polufinala, Nijemci će biti sigurni, neovisno o ostalim rezultatima.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider