Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tri dominantne tvrtke

Evo koji klubovi najviše zarade od dresova: Istine i mitovi oko Ronalda, Messija i superzvijezda

Sponzorski ugovori s proizvođačima sportske opreme u bitnom popunjavaju proračun najvećih svjetskih klubova…

Cristiano Ronaldo i Lionel Messi dok su igrali za Real Madrid i Barcelonu (Foto: Afp)

Najveći nogometni klubovi pozamašan dio proračuna odavno pune prihodima od ugovora s tvrtkama koje proizvode dresove. Riječ je o dugoročnim sponzorskim ugovorima, a isplate su na godišnjoj razini i klubovi na njih mogu računati unaprijed.

Rijeka - Dinamo Najveća HNL utakmica u posljednjih 15 godina: "Vrlo je pošteno sve, a Dinamo dolazi Rijeci kao favorit" divider

Dakle, nisu izravno povezani sa sportskim rezultatom, što klubovima daje sigurnost i mogućnost planiranja, iako u duljem razdoblju i kod potpisivanja novih ugovora rezultati mogu odigrati bitnu ulogu, ali još je važniji broj navijača i njihova spremnost da kupuju dresove svoga kluba. To je sve povezano i isprepleteno jer rezultati u pravilu povećavaju broj navjiača ili barem simpatizera, posebice na svjetskoj razini.

Adidas, Nike i Puma dominiraju

Što se tiče glavnih kompanija, dakako da u prvom redu stoje njemački Adidas i američki Nike, iza njih je njemačka Puma, pa dolaze neke manje poznate kompanije kao što su Umbro, Hummel, Castore, Macrone, New Balance… Tri najveće kompanije uglavnom su se koncentrirale na najveće klubove.

Tek je nekoliko "uljeza" među 50 klubova s najvećim ugovorima, a u top 20 nema nijednog. Po osam klubova drže Adidas i Nike, a Puma četiri. U top 10 Puma ima samo Manchester City pod svojim skutima, a Adidas pet i Nike četiri kluba. U top 5 tri su Adidasova i dva Nikeova "grla".

Nikola Karabatić Karabatića pitali tko su najbolji rukometaši u povijesti: Naveo je (i) trojicu Hrvata divider

Trenutačno na godišnjoj razini najviše zarađuje Real Madrid, kojem Adidas plaća 120 milijuna eura. Barcelona je druga sa 105 milijuna, a sponzorira je Nike. Arsenal i Manchester United dijele treće mjesto s 86.2 milijuna eura, oboje nose Adidasove dresove, a nakon njih dolazi Nikeov PSG s 80 milijuna eura. Treba imati u vidu da se slika može promijeniti s istekom starih i potpisivanjem novih ugovora nekih klubova kojima su ugovori pri isteku.

Umbro se drži u Engleskoj, Nike preoteo Njemačku

U trenutačno najjačoj ligi svijeta, engleskoj Premierligi, po broju klubova primat drži Umbro s pet klubova, dok Adidas i Nike imaju po tri. Castore ima tri, a svi ostali po jedan klub. Slika je drukčija od zemlje do zemlje.

U Italiji, primjerice, Nike sponzorira samo Inter, a Adidas Romu i Juventus. Joma i Kappa imaju po tri kluba. U Njemačkoj Bundesligi Nike drži četiri kluba, Puma tri, a Adidas samo dva. Doduše, među ta dva je najveći njemački klub Bayern, a drugi je Union Berlin.

Josip Brekalo Brekalo vjerojatno neće ostati u Hajduku, Fiorentini se javila dva kluba: Evo gdje bi mogao otići divider

Da se vremena ipak mijenjanu, govori i nedavna informacija da će njemačka reprezentacija zamijeniti Adidas s Nikeom. Bilo je puno buke oko toga, mnogi Nijemci su tu vijest primili prilično emotivno, no američka tvrtka preuzima Elf od 2027.

Postotak od prodaje dresova

Bitno je naglasiti da nogometni klubovi od prodaje dresova dobivaju samo određeni postotak. Obično oko 7-8 posto i oni najveći 15 posto ili malo više, a ako i dobiju veći postotak, onda imaju i manji ugovor. Liverpool je navodno dobio 20 posto, no godišnji ugovor mu je bitno manji od najvećih. Kompanije nisu baš sisale vesla da klubovima daju bogate godišnje ugovore i još svu prodaju od dresova. Brzo bi propale. To je mit koji se konstantno vrti u eteru.

Često u medijima možete pročitati simplificirano množenje eura s prodajom dresova pojedinih klubova ili igrača. Kada najveći klubovi žele opravdati dovođenje skupocjenih zvijezda, njihovi PR strojevi puštaju uvijek istu priču.

Sjetiti se samo kako je Juventus to radio s Cristianom Ronaldom kada se broj prodanih primjeraka množio s ukupnom cijenom dresa. Ispadalo je da Portugalac praktički ne stoji ništa Juve, čak štoviše, na njemu Stara dama više zarađuje nego što ga plaća, da bi naposljetku torinski klub financijski krahirao i prijetio mu je stečaj, pa je Andrea Agnelli morao abdicirati.

Mitovi i istine

Lakovjerni navijači uglavnom bez razmišljanja kupe tu priču. Malo tko si postavi pitanje: a zašto mu onda Real nije htio povećati plaću ili zašto bilo koji drugi klub pušta igrača koji ga ne stoji ništa?

Zašto je uopće Juve pustio Ronalda ako je na njemu tako lijepo profitirao? Ili zašto je Barca pustila Lionela Messija ako na njemu samo zarađuje? Prava je istina da su ukupni troškovi na najveće zvijezde u pravilu veći od zarade koju donose. Kada zbrojite odštetu, bonuse, plaće i premije i sve ostale izravne i neizravne troškove…

Koliko god da zarađuju, najveći nogometni klubovi još više troše. Svjedoci smo da su gotovo svi u dugovima, čast izuzecima, a najveće dugove imaju engleski klubovi, iako engleska liga generira daleko najveće prihode. Ukupni dug klubova iz elitne lige trenutačno iznosi oko 4 milijarde eura! Mnogi to više ne mogu izdržati pa je logično da žele uvođenje salary capa.

Klubovi s najvećim sponzorskim ugovorima proizvođača sportske opreme:

1. Real Madrid | Adidas | 120 millijuna eura
2. Barcelona | Nike | 105 milijuna eura
3. Arsenal | Adidas | 86.2 milijuna eura
4. Manchester United | Adidas | 86.2 milijuna eura
5. Paris Saint-Germain | Nike | 80 milijuna eura
6. Manchester City | PUMA | 74.7 milijuna eura
7. Chelsea | Nike | 69 milijuna eura
8. Bayern Munich | Adidas | 60 milijuna eura
9. Juventus | Adidas | 53.7 milijuna eura
10. Liverpool | Nike | 34.5 milijuna eura 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider